Male kupaonice

Iako ranije dosta zapostavljene, kupaonice su danas, uz kuhinje, jedan od najpogodnijih  poligona za vježbanje kreativnosti velikog broja dizajnera.

Uza sve inovativniju tehnologiju i najrazličitije stilske varijacije, današnje kupaonice nastoje biti i što funkcionalnije.

Pri planiranju unutarnjeg uređenja doma kupaonicama se danas posvećuje posebna pozornost, a jedan su od najvećih izazova jer sve više ljudi traži što originalnija rješenja. Posao je olakšan velikim izborom svih kupaonskih elemenata kao i sve naprednijom tehnologijom. Također posebnu pozornost kod uređenja kupaonice treba obratiti na to je li kupaona namijenjena osobi koja će u njoj provoditi malo vremena i koja živi ubrzanim ritmom života ili je za osobu koja od kupaonice želi prostor za raskošno opuštanje i uživanje.

Foto: Ivana Niskota

Za manje kupaonice savjetujem sve nijanse bijele ili nježne pastelne tonove, koji će vizualno povećati prostor (ako ipak želite žarke boje, najbolje je da se zadržite samo na detaljima poput ručnika ili čaše za odlaganje četkica za zube). U svakom slučaju, izbjegavajte preveliko šarenilo i usredotočite se na jednu osnovnu s najviše dvije dodatne boje. Za male kupaonice preporučuje se uporaba pločica manjih dimenzija te mozaika. Ako želite da vaša kupaonica dobije na visini, dobro je obojiti zidove u osnovnu svijetlu boju te na nju nanijeti nešto tamnije vertikalne linije iste osnovne ili neke druge boje.

Kupaonski namještaj neka bude što je moguće jednostavnijih linija (s obvezatnim kliznim vratima), a zavjese na kadi li tušu prozirne ili bijele. Kada, umivaonik i toalet neka budu jednostavnih ravnih linija (kutne kade će uštedjeti prostor). Za vizualno povećanje malene kupaonice obvezno pronađite dio zida na koji želite staviti ogledalo gdje se zanimljivim pokazuje i „oblačenje“ čitavog zida u ogledalo.

Foto: Ivana Niskota

Za male kupaonice (do pet četvornih metara) svakako vrijedi pravilo “više je manje”, stoga uklonite sve nepotrebne detalje koji će samo zagušiti prostor (zadržite samo ono što svakodnevno upotrebljavate i to po mogućnosti pospremite iza vrata kupaonskog ormarića). Za osvježenje malene kupaonice predlažemo bijele pločice manjih dimenzija povezane sivim (antracit) fugama, prozirni četvrtasti stakleni umivaonik postavljen na jednostavan bijeli ormarić, zidne ormariće čija je fronta ogledalo, prozirnu ili bijelu kadu i slavine jednostavnih linija. Oko cijele kupaonice u zid blizu stropa smjestite ravnomjerno raspoređene halogene lampice, a na pod bijeli ili svijetlosivi pamučni tepih.

Komentari