MALA, KOMPAKTNA I FUNKCIONALNA: temeljita adaptacija kupaonice od 4 kvadrata

Volimo makeovere u kojima se stari i zapostavljeni prostori, poput ovog, u samo nekoliko mjeseci preobraze u fantastično uređenu kupaonicu. Bez obzira na veličinu od samo četiri m2, ispunjene su sve klijentove želje, i estetske, i funkcionalne i rezultat je prava muška kupaonica.

 


Pred studijem Mirjane Mikulec nedavno se našao projekt preuređenja stana za mladoga samca, a sada vam donosimo adaptaciju stare kupaonice površine četiri kvadrata. Zatečeno stanje kupaonice doista nije ostavljalo dobar dojam zbog zastarjelosti elemenata, dotrajalosti i općenito zapuštenosti. No, uskoro je zablistalo u sasvim novom izdanju!

“Kupaonica je jako mala, a klijent je imao tisuću želja. Htio je u prostoru zadržati perilicu koja je jako glomazna, što nam je predstavljalo veliki problem”, ističe dizajnerica Mirjana Mikulec koja je s dizajnerom iz svoga studija, Matko Šimićem kreirala novi izgled kupaonice koja je trebala temeljitu preobrazbu.

Screenshot
Screenshot

Nakon što se ovaj mali prostor izmjerio i iscrtao, došlo se do tri tlocrtna rješenja. U prvoj i trećoj predloženoj varijanti pomiče se jedan zid i dodaju klizna vrata. Prva varijanta je ustvari idealna jer je prostor najlogičnije organiziran i izgledao bi najprostranije i najčišće. U svim opcijama, zbog instalacija, WC školjka bila bi na istoj poziciji.

U drugoj varijanti kupaonica bi bila nešto manja nego u drugim dvjema varijantama, no stat će sve potrebno. S desne strane smješten je umivaonik, na središnjem zidu walk in tuš, a uz njega perilica. Zbog nedostatka prostora, umjesto knaufa, predloženo je da dio ormarića za perilicu bude obučen u staklo.

Klijent se zbog budžeta odlučio za varijantu 2 u kojoj nema rušenja zidova i u kojoj može zadržati postojeća vrata.

Zbog ugradbenog vodokotlića, bilo je potrebno napraviti i predzid, ali se zato prostor iznad njega iskoristio i ispunio ormarićem. Pozicija WC-a i umivaonika ostale su iste, no dobilo se više skladišnog prostora.

Keramika i sanitarije odabrane su u ABC interijeru prema smjernicama klijenta. Keramika je u nježnom sivkastom tonu, dok su ormarići u tamnosmeđoj nijansi.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

“Bez obzira na veličinu, uspjeli smo ispuniti sve klijentove želje, i estetske, i funkcionalne. Rezultat je prava muška kupaonica. Keramika u sivim tonovima s crnim detaljima bila je pun pogodak, a ormarićima u tamnim nijansama naglasili smo željeni dojam. Što se tiče funkcionalnosti, budući da je klijent jako visok, prilagodili smo visinu sanitarija pa su 15-ak centimetara više od standardnih. To nam je bila vodilja i za perilicu, pa smo je iz funkcionalnih razloga podignuli od poda. Vrata će se lakše otvarati, a ispod je skriven ormarić za odlaganje stvari”, zaključila je dizajnerica.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

 


Komentari