Maksimalno prilagođeno: uređenje kupaonice za osobu s invaliditetom

Tim Mirjane Mikulec u suradnji s Nordom potpisuje projekt uređenja moderne i jednostavne kupaonice koje je ovaj puta zahtijevalo malo drugačiji pristup. Naime, prostor je trebao biti maksimalno funkcionalan i prilagođen osobi s invaliditetom

 

 

Staroj kupaonici bila je potrebna temeljita adaptacija, koja je uključivala i nove instalacije te ugradbeni vodokotlić, a zatim se, prema prijedlog uređenja krenulo u stavljanje podnih i zidnih obloga te sanitarija. Prostor je trebao biti prilagođen vlasniku koji je invalid, kako bi što jednostavnije mogao obavljati svakodnevu higijenu. A to je u standardnim kupaonicama često onemogućeno osobama koje su slabije pokretne.

“Pri uređenju kupaonica za osobe s invaliditetom, potrebno je pozornost obratiti na nekoliko važnih stvari. Prije svega treba paziti na prohodnost i funkcionalnost prilikom biranja sanitarija i kupaonskog namještaja”, naglašava dizajnerica Mirjana Mikulec.

Također, kod kupaonica ove namjene, bitno je da su vrata šira od standardnih. Isto tako, bilo bi dobro izbjegavati ormariće ispod umivaonika zbog lakšeg pristupa, a osim visine umivaonika, potrebno je prilagoditi i wc školjku. Kada je riječ o prostoru za tuširanje, svakako treba izbjegavati klasične tuš kabine te umjesto toga odabrati samo staklenu stijenu koja će spriječiti prskanje vode.

 

 

 

“Kada je riječ o estetskom dijelu uređenja, osim odabiru keramike, posebnu pažnju pridala sam odabiru namještaja. Odučila sam se za bijeli kupaonski ormar jednostavnih, ravnih linija. Sanitarije će, kao i ormar, biti u bijeloj boji, a da bi zadržali funkcionalnost i zadovoljili potrebe vlasnika, u kupaonici se neće nalaziti stroj za pranje rublja”, otkriva dizajnerica.

Pri odabiru keramike, odabrana je kombinacija sive, bijele i dekora mramora koji je prostoru dao dozu elegancije.  Tako su sive beton pločice stavljene na pod, dok se na zidu nalaze one s mramornim uzorkom i bijele. Svijetlim tonovima otvorili smo prostor koji izgleda prozračno, a mramor će dati dozu elegancije.

 

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Komentari