PRIJE I POSLIJE: makeover stare i nezanimljive smeđe kuhinje donio je više stila, svjetla i prostora za pohranu

Nakon godinu dana života u novom stanu u njujorškom Harlemu, mladi par, novinarka Shoko i njezin partner Rob odlučili su obnoviti smeđu i nimalo atraktivnu kuhinju koja je dio otvorenog prostora dnevne zone

 

 

Prva godina prošla je u namještanju novoga doma u New Yorku, u kojem je naglasak stavljen na kupaonicu, boravak i spavaću sobu, a onda su počeli razmišljati o adaptaciji svoje kuhinje. Shoko i Rob nisu ljubitelji modernog dizajna i njihov dom odiše i vintage šarmom, no, stara smeđa kuhinja nije im se nimalo sviđala. Kako bi to promijenili i imali sve prostorije stilski usklađene, krenuli su u adaptaciju kuhinje u obliku slova L.

 

 


PRIJE

Pored toga što im se činila dosadnom i odviše klasičnom za njihov ukus, vlasnici nisu bili zadovoljni i nekim drugim segmentima kuhinje u obliku slova L. Među glavnim nedostacima navode slabo osvjetljenje, stare i dotrajale uređaje – hladnjak, štednjak i mikrovalnu pećnicu te radna površina odveć zahtjevna za održavanje.

“Nismo bili zadovoljni rasvjetom koja je stvarala sjene, kao ni pećnicom bez ručki, laminatnom radnom površinom u zastarjelom uzorku. Prostor za skladištenje nije bio dovoljno iskorišten, jer su ormarići bili premali, iako su mogli ići sve do stropa. Ovako, samo se stvarao nered u njima. No, kako je ipak bila funkcionalna ili kako smo često u šali znali reći “pouzdana”, a i imali smo drugih bitnijih stvari za preurediti, kuhinja je posljednja došla na red”, objašnjava vlasnica.

Foto: Julia Robbs

 


POSLIJE

Kako je riječ o unajmljenom stanu u kojem će se zadržati neko vrijeme, Shoko i Rob nisu dirali instalacije niti radili bilo kakve promjene u rasporedu elemenata. U makeoveru fokusirali su se nove fronte i radnu površinu, aparate te veće ormariće koji će donijeti više prostora za pohranu. Stoga su se odlučili za gotovu kuhinju, koju su prije kupnje prilagodili svojim dimenzijama, jer bi ih ona po mjeri znatno više stajala.

Novi kuhinjski elementi, koji sežu do stropa, su od iverala, a bijela i nježna, svijetlosiva boja u kombinaciji sa suptilnim malim ručkama donijele su prozračnost, pročišćenost i više svjetla.

Foto: Julia Robbs

Prostor između gornjih i donjih elemenata obložen je panelom od iverala, te s bijelom radnom pločom stvara dojam kontinuiteta, neprekinute plohe koja je unijela svjetlost u prostor. Dio toga zida ispunjen je trendi otvorenim policama za stvari i namirnice koje su u svakodnevnoj uporabi.

Police su od drveta, koje tako povezuje prostor kuhinje sa stolom koji služi kao dodatna radna ploha i mjesto za blagovanje. Stol je rađen po mjeri i malo je viši od standardnog tako da izgleda kao integralni dio kuhinje.  Vlasnicima se jako sviđao tako da su ga odlučili ostaviti i nakon adaptacije.

 

Foto: Julia Robbs

Izvor: Architectural Digest

Komentari