Dekori drveta i betona te radna ploča od kvarca za modernu kuhinju od 9 kvadrata

Prazan prostor u interijeru studio Mirjane Mikulec pretvorio je u modernu minimalističku kuhinju kojom dominiraju siva boja, jednostavnost i ravne, pročišćene linije. Uživajte u ovom projektu i inspirirajte se!

 


Studio Mirjane Mikulec odradio je još jedan uspješan projekt, uređenje kuhinje. Dizajnericu i njezin tim dočekao je prazan prostor, a zadatak im je bio prilagoditi se postojećoj kvadraturi i osmisliti izgled nove kuhinje.

Prvi korak je bio izrada tlocrtnog rješenja kuhinje i pozicija svih elemenata. Zahtjevi klijenta su bili jednostavni: nema velikih građevinskih radova i zadržavaju se svi izvodi. Što se tiče estetike, sviđale su im se kombinacije dekora i materijala.

“Klijentu smo ponudili dvije varijante kuhinje. U obje verzije tlocrtni raspored je bio isti budući da smo se prilagodili postojećem stanju. Osim izvoda, na jednoj strani dočekala nas je i greda, koju nećemo dirati nego predložiti da je zatvorimo u visoke elemente. Što se tiče pozicija, one su u oba slučaja slično raspoređene, no ono što se razlikuje su dekori. U jednoj varijanti je to bila kombinacija sivih tonova i dekora tamnog drva, a druga je bila iz bež palete”, otkriva dizajnerica Mikulec.

InDizajn Screenshot

Klijentima se više svidjela prva varijanta. Što se tiče materijala, kombinirana je oplemenjena iverica za korpuse i fronte i kvarc za radnu ploču i zidnu oblogu. Od istog materijala, kvarca, od kojeg je napravljena radna ploča, napravljen je i blagovaonski stol po mjeri.

Budući da je kuhinja smještena u dnu prostora i da do nje ne dopire prirodno svjetlo, ispod gornjih elemenata smještena je i LED rasvjeta.

“U nešto od manje od 9 kvadrata smjestili smo sve potrebno. Hladnjak, pećnica i sudoper stvorili su kuhinjski trokut koji je najfunkcionalniji način slaganja elemenata i aparata. Na jednom zidu dočekala nas je i greda koju smo sakrili u gornje elemente koji idu skroz do stropa, a zbog estetike i maksimalne iskoristivosti prostora, isto smo napravili i na drugoj strani. Kombinacijom dva dekora postigli smo i željeni kontrast, a moj najdraži materijal, kvarc, tu je za izdržljivost i dozu luksuza”, zaključuje Mirjana Mikulec.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

“U ovoj kuhinji je korišten kvarc, izvrsna alternativa prirodnim materijalima – kamenu, granitu i mramoru. Ali, opet znatno bolji za korištenje u kuhinjama i sličnim prostorima jer apsolutno ništa ne upija na sebe – ni tekućine, ni kemikalije ili bilo što se koristi u kuhinji neće na njemu ostaviti tragove. Također, zahvaljujući tome, ima antibakterijska svojstva i izuzetno je pogodan za korištenje za radne površine u kuhinji. U ovoj kuhinji smo koristili dva materijala talijanskog proizvođača Saviola – dekor betona s izuzetnom strukturom i jedan dekor koji ima sitne prugice. Korišteno je i puno okova koji nam pomažu da lakše koristimo kuhinju i da iskoristimo svaki detalj prostora”, dodaje Mladen Lovreković iz Elgrada.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Komentari