Soba od 10 m2 u potkrovlju koja “odrasta” s djetetom

Uređenje dječje sobe nije jednostavno jer je to obično prostor koji ne obiluje kvadratima, a nekoliko je  funkcija koje treba zadovoljiti te prilagoditi sobu tako da i ona može “odrastati” s djetetom. U prilogu koji slijedi, pogledajte kako smo uredili sobu za 10-godišnjaka sljedeći sve ove zahtjeve ali i djetetove želje i interese.

 

 

Vodimo vas u stan u novogradnji gdje smo opremali dječju sobu od 10 kvadrata u potkrovlju. Pored zadovoljavanja funkcionanosti – osmišljavanja spavaćeg i radnog dijela te prostora za spremanje, bilo je bitno paziti na činjenicu da se prostorija nalazi u potkrovlju. U takvim slučajevima, najbolje je rješenje namještaj po mjeri. Planiranjem prostora, u nišu iza vrata smjestio se ormar, dio ispod prozora, odnosno kosine, zauzeo je radni stol, dok je na suprotnoj strani mjesto našao krevet.

Sobom dominiraju neutralni tonovi, uglavnom sive boje s akcentom crvene na dekorativnom elementu – tapeti koja je podigla cijeli izgled prostorije. U dječjim sobama upravo su zidovi ti elementi na kojima možete izraziti kreativnost, poigrati se bojama i motivima koje dijete voli. Sive nijanse odabrane su kako bi prostorija mogla što jednostavnije, bez velikih zahvata pratiti odrastanje dječaka – osnovni komadi namještaja ostaju, a mijenjaju se samo detalji u skladu s godinama malog stanara.

 

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

“Tapeta s motivom mete prostoru je dala osobnost, a kad dječak preraste sadašnji izgled, jednostavnim zamjenom tapete potpuno će se promijeniti dojam obzirom da će namještaj biti dugovječan”, objašnjava dizajnerica Mirjana Mikulec.

 

Kako biste što lakše opremili dječju sobu u potkrovlju, donosimo vam nekoliko smjernica: 

– Imajte na umu da bi namještaj po mjeri trebao biti imperativ. Na taj ćete način maksimalno iskoristiti prostor, a sobi dati ujednačen izgled.

– Prostore ispod same kosine gdje nije moguće hodati potrebno je iskoristiti ili za ormare ili, kao u našem slučaju, za stol. Time je prostor u potpunosti iskorišten i funkcionalan.

 – Svakako vodite računa o veličini i rasporedu namještaja da ne bi zatrpali prostor, a konačni izgled postignite detaljima.

 

Pogledajte u nastavku video prilogu u kojem vas korak po korak vodimo kroz opremanje ove sobe za dječaka školske dobi!

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

Komentari