Preuređenje kuhinje: kako s manjim budžetom do veće promjene?

Kuhinja je prostorija u domu za koju je potrebno izdvojiti gotovo najveći budžet prilikom preuređenja. Zato pri donošenju odluke što napraviti dobro razmislite je li zamjena uvijek najbolje rješenje.

Malim trikovima, preinakama i uz puno mašte, i skromniji budžet može osigurati potpuno novi izgled stare kuhinje.

Prema financijskim mogućnostima možemo klasificirati „makeover“ kuhinje u tri kategorije:

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Manji budžet

Ukoliko je kuhinja u dobrom stanju, ali vam se estetski više ne sviđa, savjetujemo da sitnim detaljima i vrlo malim ulaganjima promijenite njen izgled. Na fronte kuhinje mogu se vrlo jednostavno zalijepiti folije raznih boja i dezena, aplicirati dekorativne naljepnice, obojati fronte ili promijeniti postojeće ručkice. Detaljima kao što su metalne police, šipke za vješanje kuhinjskog pribora ili magnetnim kutijama za začine kuhinji se može u mnogome poboljšati izgled, ali i funkcionalnost.

Foto via Fantastic Frank
Foto via Fantastic Frank

Srednji budžet

U slučaju kad su funkcijska organizacija kuhinjskih elemenata i korpus kuhinje dobri, dok je izgled kuhinje zastario a kvaliteta materijala fronti dotrajala preporučljivo je zamijeniti fronte kuhinjskih elemenata novim. Korpus kuhinje ostaje dok se vidljivi elementi tj. fronte zamjene novima koje mogu biti izvedene od suvremenijih i kvalitetnijih materijala tipa medijapana ili od standardnog iverala sa urezima ili ravnim plohama, lakirane ili ne, sa ručkicama ili bez, te u raznim bojama pa čak i dezenima. Radna ploča kuhinje se također jednostavno može zamijeniti. Danas postoje materijali za izradu radnih ploča koji su vrlo rezistentni, kvalitetni te estetski lijepi. Neki od njih su Max compact, kamen, corian, kerrock… pločama od njih vaša će kuhinja dobiti novi sjaj. Ploha zida između gornjih i donjih kuhinjskih elemenata standardno je obložena keramičkim pločicama.

Osim što kod preuređenja možete postojeće pločice zamijeniti novima, danas postoje mnoge alternative: kaljeno staklo, visokodekorativne smole ili drveni paneli. Prednosti novih materijala u oblaganju kuhinjskog zida je višestruka – jednostavna i brza montaža, lako održavanje te lijep izgled.

http://www.alvhemmakleri.se/
Foto: Fredrik J Karlsson

 

Veći budžet

Ponekad funkcijska organizacija kuhinje ne odgovara našim potrebama ili imamo manjak elemenata, a postoji prostorna mogućnost za povećanjem kuhinje. U tom slučaju moguće je reorganizirati kuhinju sa postojećim elementima ili dodati nove elemente čime ćemo dobiti funkcijski i estetski poboljšanu novu kuhinju. Ove preinake zahtijevaju veće građevinske zahvate kao što su prilagođavanje postojećih instalacija novoj organizaciji kuhinjskih elemenata, zamjena podnih obloga kao i gore navedene zamjene radne ploče i zidnih obloga.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Dobro je imati na umu…

  • Malim trikovima i preinakama možete postići potpuno novi izgled vaše stare kuhinje
  •  Pri odabiru materijala za kuhinje birajte one koji se najjednostavnije održavaju jer ćete na taj način uštedjeti sebi puno vremena. Kuhinja nije prostorija koja se povremeno koristi, ona živi sa svojim domaćinima i treba biti napravljena na način koji omugućuje njeno brzo i jednostavno održavanje
  •  Najpoželjniji raspored kuhinjskih elemenata prema procesu rada je skladištenje hrane, priprema hrane, čiščenje, pranje, priprema za kuhanje, kuhanje, te priprema za serviranje.
  •  Veće preinake postojeće kuhinje prilično su kompliciran posao, pa ako niste baš najvještiji i najiskusniji radije potražite pomoć stručnjaka. To će vam uštedjeti ne samo novac nego i dragocjeno vrijeme
Komentari