Odabir kuhinjskih aparata: sve što trebate znati

Tržište je prepuno izbora kućanskih aparata, bilo da se radi o ugradbenim ili samostojećim aparatima, aparatima s bezbroj opcija ili skroz jednostavnih i bazičnih, odabir je najčešće kompromis između željenih funkcija aparata i financijskih mogućnosti.

Pri odluci između samostojećih i ugradbenih aparata, mnogi su se češće odlučivali za ugredbene zbog neatraktivnog dizajna samostojećih aparata. No, u današnje vrijeme ne samo da ih više ne skrivamo već ih ističemo jer njihov dizajn ne odstupa od ponude ostalog namještaja.

Ako krenemo od kuhinja, najviše prostora zauzima hladnjak kojeg smo obično skrivali iza fronti kuhinje. Danas oni svojim izgledom stoje samostalno i osiguravaju nam više prostora. Osim čistih linija izvedenih u boji aluminija, tu su i razne varijante žarkih boja, retro linije te veliki dupli hladnjak s ledomatom. Njegova veličina je jedan od njegovih velikih nedostataka. Zato su proizvođači počeli izbacivati i modele standardne širine 60 cm, s ledomatom ili danas vrlo zanimljivom opcijom ugrađenog tanka s filtrom za pročišćavanje vode, kako bi voda koju pijete bila i čista i hladna kao iz slavine.

Projekt: MMI
Projekt: MMI

Hladnjaci puno duže zadržavaju svježinu namirnica uz opciju sprečavanja širenja mirisa i nastanka leda, a vrlo često se unutar hladnjaka pojavljuju zone različitog stupnja hlađenja i vlažnosti za kvalitetnije čuvanje različitih tipova hrane, poput zone za povrće ili meso. Osim klasičnih hladnjaka postoje i oni sa zamrzivačem, no ni tamo nema smrzavanja tako da više nema potrebe za pražnjenjem i čišćenjem od leda.

Ostali kuhinjski aparati kao što su pećnica, ploča, napa i sudoperi koji su dosada također dolazili uglavnom u izvedbama od inoxa, danas se prilagođavaju modernoj kuhinji i više pažnje se posvećuje samom dizajnu. Tako možete pronaći bijelu dizajnersku liniju kuhinjskih aparata koja će se idealno stopiti sa sada već iznimno popularnom radnom pločom od bijelog Kerrocka. Više nismo ograničeni samo na crne i srebrne varijante.

Što se tiče same funkcionalnosti i tu se događaju ozbiljni pomaci. Pećnice imaju mnogo veći obujam unutrašnjosti, a osmišljeni su i razni načini samočišćenja kao što je piroliza koja radi na principu spaljivanja svih nečistoća bez uporabe deterdženata. Sve su popularnije i parne pećnice, kao zdrav način kuhanja, koje su počele pojavljivati u standardnim linijama proizvođača srednjeg ranga, a ne samo kod ekskluzivih i skupljih proizvođača.

Kao i velike kućanske aparate i male smo prestali skrivati te sada zauzimaju kultno mjesto na našim radnim pločama. Dizajnerski aprati za kavu, retro tosteri i drugi multifunkcionalni aprati sada svojim zanimljivim dizajnom osim funkcionalnosti služe kao dodatni ukras u vašoj kuhinji.

1. Potrošite više novaca za viši energetski razred aparata jer ćete dugoročno uštedjeti
2. Razmislite koje funkcije kod pojedinih aparata ćete zaista koristiti kako ne biste potrošili novac na skupe aparate čije funkcije nećete upotrebljavati

Komentari