Predsoblja i hodnici koji odišu toplinom

Tople i žarke boje, a naročito njihove maštovite kombinacije, prisutne su u uređenju interijera još od antičkog doba. Jedan od stilova koji naročito voli ovakav kolorit je rustikalan meksički stil koji danas sve više dobiva na popularnosti zbog svojeg neodoljivog ležernog izričaja i atmosfere koja kao da pjeva odu radosti i ljubavi prema životu.

Crvena, purpurna, boja mandarine, gotovo fluorescentna ružičasta, intenzivno plava nijansa točke u raskošnom repu pauna, boja sunca ili limete, topli jantar, sve te boje jednostavno ne mogu i neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

U ovoj eksploziji boja izvrsno će izgledati lakirani crni namještaj koji će unijeti dozu  dramatičnosti. Alternativno, dobro će sjesti i stolić od tamnog kovanog željeza, kao i  ogledalo s okvirom koji linijama oponaša sunčeve zrake.

Kako boje jasno odišu senzualnošću i strašću, ovakvi interijeri ne zahtijevaju mnoštvo dekorativnih detalja, već je bolje usredotočiti se na jedan, središnji – na primjer, starinske tapiserije tamnijih tonova na zidu iznad stolića. U moderno uređenim žarkim interijerima predlažem razmotriti dekorativne detalje jasnih, jednostavnih linija i općenito geometrijske motive, kao i tamne afričke etno skulpture i maske.

U ovakve interijere se izvrsno uklapaju i rustikalni dekorativni predmeti kao što su veći slamnati šeširi, a u nekim interijerima, naročito onima s meksičkim ili mediteranskim štihom, izvrsno će se uklopiti sakralne slike ili obojeni kipići svetaca.

’¯@

Alternativno, ako ne volite uobičajene dekorativne predmete, naglasak stavite na podne obloge – odlučite li se za keramičke pločice, izvrsno će izgledati kombinacija bijelih pločica s pločicama u različitim žarkim bojama.

  • Ako je riječ o dvoetažnom stanu ili obiteljskoj kući katnici, predlažem da se žarke boje nastave i duž zidova uza stepenice, kako bi se zadržao vizualni kontinuitet.
  • Žarke boje obožavaju sve nijanse drvenog namještaja.
  • I ovdje bijela i crna boja služe kao naglasak, ali i za smirivanje dojma ako se malo pretjera s eksplozijom boja.
  • U ovoj kombinaciji boja bolje je postaviti više manjih rasvjetnih tijela na zidove koji će unijeti veću harmoniju i prirodnost od samo jednog centralnog rasvjetnog tijela.
Komentari