Predsoblja i hodnici

Predsoblja i hodnici su mjesta susreta i komunikacije, ali i prva slika koja dočeka svakog gosta prilikom ulaska u neki stambeni prostor. Riječ je o prostorima koji povezuju i pobuđuju interes o izgledu ostatka stana.

Predsoblje, kao glavni predprostor koji vodi prema ostalim prostorijama u stanu ili kući, prvo je mjesto koje ćete vidjeti pri ulasku, kao i zadnje pri svakodnevnom odlasku iz vašeg stambenog prostora. Uz to, predsoblja spadaju u tzv. javni dio stambenog prostora, koji će neminovno vidjeti i koristiti svi posjetitelji, bilo da je riječ o široj obitelji, prijateljima, ili možda susjedima koji će s vremena na vrijeme donositi vašu  ,,zalutalu poštu”.

Upravo radi toga razloga predsoblja imaju izuzetno važnu ulogu u stvaranju općeg dojma kako o vama tako i vašem domu u cjelini, naglašavajući nužnost posvećivanja naročite pažnje estetskoj dimenziji ove prostorije.

Predsoblja i hodnici, kao mjesta koja povezuju i vode prema intimnijim dijelovima stana, pružaju uvid u opću atmosferu doma, životne navike ukućana i njihove afinitete. Hladnijih ili živih boja, bogato urešena mnoštvom dekorativnih detalja ili jednostavnijeg, pročišćenog izgleda, predsoblja i hodnici su poput uvodnih taktova neke glazbene kompozicije, čiji je cilj uvesti u glavnu priču – priču o vašem domu, koja započinje prvim korakom preko kućnog praga.

Zato njihovo uređenje mora biti osmišljeno do zadnjeg detalja i, što je posebno važno, u potpunosti udovoljavati svim funkcijskim zahtjevima.

IMG_7959

Predsoblje je u građanskoj kulturi bio prominentan  dio stana, pogotovo u  razdoblju od početka 20. stoljeća  do Drugog svjetskog rata. No,  s početkom standardizacije životnog prostora u poslijeratnom razdoblju mijenja se i njegova uloga,  te predsoblje biva ograničeno na relativno skučen i prilično jednoznačan prostor.

Još donedavno, predsoblja su bila mjesta predviđena samo za kratkotrajna zadržavanja, a hodnici su mjesta koja obično služe za prolaz iz jedne prostorije ili dijela stana u drugi. Danas se, međutim, veća predsoblja te širi ili duži hodnici sve češće prenamjenjuju i služe kao dodatni prostori ne samo za pohranu stvari, već i kao dodatni dnevni boravak ili čitaonica.

Komentari