Spremišta u hodnicima i stubištima

Uz stoliće, ormare i komode u predsobljima i hodnicima, često se zaboravlja na mogućnosti koje nude prostori ispod stubišta. Bilo kao dodatni ormar za odjeću i obuću, ili kao dio stana u koji ćete pospremiti bicikle, prostori ispod samog stubišta mogu se lako transformirati u prava skladišta za veće i manje predmete, a pomnom  organizacijom prostora u vidu ormarića, zidnih polica ili ladica (uključujući i izvlačne), osigurat će se preglednost i lako pronalaženje svih pohranjenih stvari.

Ovaj prostor, sakriven iza vratašca najčešće u boji zida ili pak u boji stepeništa, može se ostaviti i otvorenim, tako da su jasno vidljive ugrađene police. Međutim, takva rješenja nisu se uvijek pokazala  najboljima u estetskom smislu, osim ako nije, primjerice, riječ o stepeništu iz podruma koje nije uvijek i stalno izloženo pogledima vaših gostiju.

Drugi izvrstan i danas sve popularniji način pohrane stvari su i same stepenice, koje sve više preuzimaju ulogu ladica (koje je moguće otvarati s prednje strane stepenice ili pak bočno).

Ako živite u starinskim stanovima s debelim zidovima, takve je zidove vrlo lako pretvoriti u manje ili veće ormariće na način da se u dijelu zida naprave otvori koje je potom moguće i podijeliti policama i sakriti vratašcima. Ovakva rješenja su idealna, između ostalog, za skladištenje dugih i užih predmeta, poput metli i ljestvi. Pritom, dakako, treba voditi računa o tom da se planiranom intervencijom u zidu ne naruši statička stabilnost kuće.

Ako je to ikako moguće, razmislite i o mogućnostima koje nude prostori ispod sljemena krovova. Najbolji način pristupa takvim prostorima je obično iz hodnika potezanjem ljestvi koje, kada ih se podigne, zatvaraju otvor na stropu i, ako su u boji stropa, jedva da su i vidljive. Takve tavanske prostore najbolje je koristiti za pohranu stvari koje se rjeđe koriste, poput, na primjer, nakita za bor ili uskršnje dekoracije.

Komentari