Vješalice za svak prostor

Vješalice su sastavni dio gotovo svakog prostora. Obično ih dijelimo na tri osnovne vrste: samostojeće, zidne ili kao dio komoda. Kako je riječ o specifičnom komadu s jasnim funkcionalnim elementom, ponekad je teško odlučiti kako ih na najbolji način uklopiti u prostor.


Samostojeće i zidne vješalice

Samostojeće vješalice traže određeni dio prostora samo za sebe. Ako se odluči za ovu varijantu, najčešće mjesto im je u kutu, u kojem više neće ostati prostora za bilo koji drugi element. Savjetujemo da samostojeće vješalice birate po stilu – u suvremenim stanovima dobro će izgledati aluminijske, jasnih i ravnih linija. Za rustikalne i klasične prostore, predlažemo da se svakako odlučite za drvene ili pak od tamnog kovanog željeza – bez obzira da li je riječ o linijama jednostavnog ili zaobljenih oblika. Samostojeće vješalice su idealne za veće prostore, a obično se smještaju u hodnike i spavaće sobe. Za urede će se pokazati dobrim rješenjem lagane aluminijske samostojeće vješalice na kojima se nalazi veći broj garderobnih vješalica. Ovakve vješalice su idealne i za ugostiteljske objekte.

252176_fjardelangg_1_low_0006

Zidne vješalice

Danas su dostupne u mnoštvu varijanti – od najjednostavnijih koje se sastoje od drvene daščice s kukicama do različitih kombinacija sa staklom i ogledalima. Zidne vješalice su najbolje za uske hodnike, dječje sobe i kupaonice, kao i za općenito sve manje prostore. Ako zidne vješalice ne koristite za odlaganje garderobe svaki dan, odlučite se za neki maštovit dizajn – na taj način će vješalica poslužiti i kao dekorativni detalj. Ovo posebno vrijedi za dječje sobe, gdje danas nalazimo mnoštvo najrazličitijih oblika i boja.

249846_risasg_5_low_0029

 

Vješalice kao dio komoda

Komode na kojima se nalaze ugrađene vješalice svakako su vrlo dobro rješenje za prostore srednjih i većih dimenzija. Komode s vješalicama nalazimo u hodnicima, a osim prostora za vješanje stvari sadrže i zatvoren dio za cipele ili neke druge predmete, što štedi prostor. Prednost komoda s vješalicama u hodniku je i to što se na nju mogu odložiti i ključevi. Osim očite praktične funkcije, komode s vješalicama mogu imati iznimno važnu estetsku ulogu u svakom ulaznom prostoru. Za moderne prostore predlažemo što je moguće jednostavnije linije, bez ikakvih ukrasa. Za klasične i rustikalne prostore veće kvadrature idealne su komode izrađene od masivnijeg drva ili egzota, dok su za manje bolje laganije. U minimalističkim stanovima lijepo će izgledati antikna komoda samo u slučaju da predstavlja jedini takav komad namještaja u hodniku. Isto ne vrijedi za rustiku i klasiku – za takve prostore ne savjetujemo postavljanje komoda minimalističkih i modernih linija. Ako komoda s vješalicom ima i ugrađeno ogledalo, oko nje nemojte stavljati dekorativne elemente.

Loft 9b
Loft 9b

 

Dizajnerske vješalice

Vješalice mogu biti i poput pravih umjetničkih instalacija. Iako su takve vješalice u pravilu skuplje, njihov maštovit dizajn i izvedba mogu učiniti da u potpunosti vizualno ‘preuzmu’ neki prostor i na taj način postanu središnjim estetskim dijelom prostorije kojem ćete prilagođavati ostatak interijera, čineći vaš životni prostor uistinu jedinstvenim.

Komentari