(PRE)DUGAČAK HODNIK: Pogledajte uređenje hodnika od čak 11 metara!

Mislite da je vaš hodnik dug, uzak i neskladan? Onda morate pogledati kako smo osmislili i uredili ovaj iznimno dugačak hodnik širok samo jedan metar.

Dugi i uski hodnici bez prirodnog svjetla često zadaju glavobolju vlasnicima stanova. Osim što moraju stilom odgovarati ostatku životnog prostora i povezivati sve prostorije, moraju i već na ulasku naslutiti kako izgleda i ostatak stana. Uskladiti sve to sa zahtjevima vlasnika i iznimno nezahvalnim tlocrtom bio je izazov s kojim se susreo naš tim pod vodstvom Mirjane Mikulec.

S obzirom na to da se s ovakvim tlocrtom hodnika zaista rijetko susrećemo i ove prostorije gotovo nikada nisu ovakvog oblika, odlučili smo se i za potpuno drugačiji pristup.

dugačak hodnik
Foto: Darko Mihalić

“Hodnik smo otpočetka osmišljavali tako da funkcionira i odaje dojam više kao dnevni boravak nego ulazni prostor. Većinom je u hodnicima cilj napraviti malu stilsku točku koja vas navodi da odete u druge prostorije ili iziđete iz stana. Ovaj hodnik smo koncipirali tako da djeluje kao produžena ruka dnevnog boravka. Naime, čak 11 metara koje morate proći od točke A do točke B znači i puno duži boravak u hodniku. Uz to, on povezuje sve ostale prostorije u domu i morate proći kroz njega kako biste došli u kupaonicu, dječju sobu, dnevni boravak ili roditeljsku spavaću sobu. Znali smo da će hodnik u ovom stanu biti prava društvena žila kucavica. Zato smo odmah zaključili i da tradicionalni pristup pada u vodu.” – ističe dizajnerica interijera.

Zato ovaj dugi hodnik krase elementi i obloge koje inače češće viđamo u dnevnom boravku. Štukature, tapete, pa čak i parket koji je zamijenio nešto uobičajenije keramičke pločice idu u prilog kreiranju dojam dnevnog boravka.

Možda najvažniji dekorativni element u hodniku su tapete. Kada su one odabrane, definirana je i paleta boja, pa tako sve nijanse koje su na samoj tapeti čine paletu boja za cijeli hodnik. Nježna i svjetla bež nijansa krasi zidove, antracit siva nalazi se na ogledalima, smećkaste i sive na tepihu…

Jednako zanimljivo je i rješenje rasvjete. Mirjanin je tim koristio kombinaciju čak tri vrste rasvjete u hodniku: primarnu stropnu rasvjestu, LED rasvjetu za dodatni efekt udobnosti i atmosfere, ali i – visilice. Potonje svakako nisu uobičajen izbor u hodnicima, no ideja iza odabira ove vrste rasvjete je stvaranje mini ambijenata.

“Ovih 11 metara smo smisleno rasporedili u mini zone. Tako jednu zonu čini sam ulaz s garderobnim ormarom, drugu čini klupica za sjedenje s rasvjetnom i biljkama, treću čini segment s uskom konzolom, itd. Tako smo prostor učinili smislenijim i funkcionallnijim. Baš kao što bismo u open space stanovima unutar jednog prostora osmislili kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak, sličan smo pristup iskoristili u ovom hodniku.” – naglašava Mirjana te dodaje da je i to jedna od načina na koji se željelo doskočiti nezahvalnom obliku prostora.

UZAK HODNIK: evo kako ga učiniti atraktivnim, ugodnim i funkcionalnim

“Imali smo sreće što hodnik ima dovoljno svjetlosti koja dopire iz svih drugih prostorija pa smo to iskoristili da stvorimo i iluziju širine. osim tapetama koje smo smjestili unutar okvira od štukatura, poigrali smo se i ogledalima pa tako na pojedinim mjestima stvaramo igru refleksija i uzoraka tapeta. Ujedno, tako smo i dobili iluziju nešto šireg prostora.” Upravo to je, ističe Mirjana, ono što je važno dobro osmisliti i izvesti u prostorijama nezahvalnog oblika.

dugačak hodnik
Foto: Darko Mihalić

Ono što je timu Mirjane Mikulec zadavalo problem je i odabir namještaja, pa je jedina opcija bila izrada po mjeri. Na samom ulazu izrađen je ormar koji seže do stopa, a čije fronte prekrivaju ogledala. Ulazni dio prostora tako ne djeluje zagušeno, kao što može biti slučaj ako se nespretno pozicionira.

“Za garderobni smo ormar imali predviđeno mjesto, ali ne i za ostatak namještaja, pa smo tako morali odustati od svega što nije nužno potrebno. Izradili smo samo konzolni stolić za odlaganje stvari koji stilom odgovara spoju klasike i modernih elemenata.” – zaključuje Mirjana te dodaje da je jako zadovoljna odrađenim projektom.

Inače, spoj luksuza, modernih elemenata i klasičnog prizvuka danas je vrlo popularan stil uređenja. Odlično se uklopio u ovaj dugačak hodnik, ali i u ostatak prostorija. Kako izgledaju dnevni boravak, kuhinja, kupaonice i ostale prostorije “odjevene” u ovakvo stilsko ruho, vidjet ćete u novim epizodama InDizajna.

Pogledajte kako smo uredili roditeljsku spavaću sobu u istom stanu!

dugačak hodnik
Foto: Darko Mihalić
dugačak hodnik
Foto: Darko Mihalić
Komentari