Kako odabrati blagovaonski stol na kojem će vam svi zavidjeti

Pored stolica, osnovni komad svake blagovaonice je stol. Ne samo njegov dizajn, nego i pravilne dimenzije, oblik te materijal od kojeg je načinjen, doprinijet će funkcionalnosti i estetici ove prostorije. Kako odabrati pravi model za svoj prostor, saznajte u nastavku, a pravu dozu inspiracije nudi vam Meblo Trade

 

 

Centralno mjesto svake blagovaonice, bila ona dio kuhinje, boravka ili pak zasebna prostorija, čini stol. Tek nakon njega biramo drugi osnovni element – stolice, a onda komodu i detalje poput rasvjete, polica, tepiha i dekoracija. Kako biste postigli stilski i funkcionalni sklad i odabrali model koji će vam se sviđati ali i biti optimalan za prostor blagovaonice, vodite se savjetima koje vam donosimo u nastavku te inspirirajte Meblo Trade ponudom.

 

KENT, CALLIGARIS / Foto: Meblo Trade

 

Oblik prilagođen prostoru

Naši domovi pate uglavnom od nedostatka prostora, pa tako i blagovaonica nikada nije dovoljno velike površine, barem ne onolike koliku bismo željeli. Ako je blagovaonica doista mala, izbjegavajte tamne boje, previše kolorističkih kombinacija i – previše detalja. Dizajneri savjetuju da u takvim skučenim blagovaonicama izbjegavamo komode i ormare te da dekoracije svedemo na minimum.

Tako će naglasak biti na stolu, a kretanje će biti jednostavnije. Stol ne bi trebao imati naglašene noge niti biti naglašenog volumena, nego imati jednostavne linije, a idealan oblik za ovaj prostor je okrugli stol kao i stol na sklapanje. No, isto tako okrugli oblik može savršen za velike blagovaonice – samo u tom slučaju treba biti većih dimenzija.

 

VORTEX, CALLIGARIS / Foto: Meblo Trade

 

Mnogi se u malim blagovaonicama odlučuju za stol koji se jednom stranom naslanja na zid. Ako često primate goste, obavezno nabavite primjerak koji se može produžiti. Mali kvadratni stol također je jedna od boljih opcija u maloj blagovaonici, a uštedjet će više prostora kada ga jednom stranom pozicionirate uza zid. Ako želite kvadratni stol koji će biti poseban svojim dizajnom, birajte onaj zanimljivih nogu ili gornje ploče, a ono što će svakako plijeniti pažnju jesu zaobljeni kutevi gornje ploče.

 

LINK, MIDJ / Foto: Meblo Trade

Ovalni i stolovi u obliku pravokutnika pravo su rješenje kada imate više prostora ili kada je u domu više članova. Ili, primjerice, često primate goste. I u tom slučaju birajte one stolove koji se mogu razvući – imaju umetak u sredini ili dodatak na kraju.

 

FOREST, MIDJ / Foto: Meblo Trade

 

 

Dimenzije su bitne

Osim što trebate voditi računa o obliku stola, također ne smijete zaboraviti njegove dimenzije kako bi svi sjedeći za stolom imali dovoljno mjesta i komocije. Isto tako, trebali bismo imati dovoljno mjesta prilikom ustajanja i sjedanja te obilaženja stola. Stoga dizajneri savjetuju da udaljenost od našega blagovaonskog stola do zida ne bi trebala biti manja od 80 centimetara. Također, ako birate stol pravokutnog oblika, njegove minimalne dimenzije bi trebale biti 120×90 centimetara, dok je kod kvadratnog oblika minimum 90 centimetara.

 

DUCA, CALLIGARIS / Foto: Meblo Trade

 

Pravila o dimenzijama postoje i kod stola koji se razvlači – dodane plohe ne bi smjele biti uže od 50 centimetara. Kada je riječ o visini stola, optimalna visina je 75 centimetara.

Svakako u odabiru obratite pažnju na noge stola – bez obzira koliko atraktivno izgledali, u manjim prostorima se ne preporučuju stolovi čije noge izlaze ispod ploče stola.

 

CARTESIO, CALLIGARIS / Foto: Meblo Trade

 

Stilske kombinacije i trendovi

U uređenju blagovaonice vrijedi uvijek, bez obzira na veličinu prostora – manje je više. Glomazni stolovi, previše boja i pretjerivanje u stilskim kombinacijama jest ono na što trebate pripaziti. No, monokromatske blagovaonice s istom bojom stola, stolaca i zidova znaju biti odviše monotoni…

Novi trendovi donose stolove čije noge izlaze iz središta gornje ploče a ne s njezinih rubova. Pored toga, popularne su i kombinacije različitih stolova i stolica, što može prostor učiniti privlačnim i zanimljivim. Primjerice, drveni stolovi bež i smeđih nijansi, koji su neprolazna klasika vole stolice od prozirne plastike, pleksiglasa ili one presvučene baršunom ili kožom.

 

ICARO CS/4114-R L 240, CALLIGARIS /Foto: Meblo Trade

 

Među neprolazne klasike spadaju i stolovi od crnog ili bijelog iverala ili medijapana, dok današnji trendovi donose stolove s plohom u dekoru mramora ili betona te kombinacije različitih materijala. Primjerice, noge odnosno baza stola je od sjajnog metala, a gornja ploča je od mramora, drveta ili stakla.

Noviji dizajnerski trendovi donose stolove čiji razvučeni dijelovi su u drugoj boji ili materijalu, što zna biti vrlo atraktivno. Kako bi prilikom serviranja hrane to došlo do izražaja, izbjegavajte stolnjake koji će posve prekriti njihovu površinu te birajte tekstilne podloške ispod tanjura.

 

Parona, Miotto / FOTO: MEBLO TRADE

PROMO

 

 

 

Komentari