BLAGOVAONICA BEZ MANE: što sve trebate znati o stolu i stolicama prije nego ih kupite

Prvi korak u uređenju blagovaonice kreće od mjerenja prostora i odabira osnovnih komada namještaja – stola i stolica. Saznajte u nastavku na što sve trebate obratiti pažnju prije nego ih kupite

 

 

Najvažniji moment kod opremanje blagovaonice je izbor samog namještaja, koji uvelike ovisi o prostoru, prije svega površini, koji joj je namijenjen. Primjerice, kako je u blagovaonici potrebno osigurati nesmetan pristup stolu i stolicama, masivan drveni namještaj, visoki nasloni i stolice s naslonima za ruke ne preporučaju se za manje prostore.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Smještaj i dimenzije stola u blagovaonici uvelike će oblikovati njezin budući izgled – velik stol će obično umanjiti mogućnost postavljanja dodatnog, funkcionalno važnog namještaja.  Zato je važno znati točne dimenzije svakog zasebnog komada namještaja te ih ucrtati u tlocrt blagovaonice kako bi se uvjerili da će tamo doista i stati.

Foto: Lonny

Nikako nemojte zaboraviti i na prostor koji mora ostati slobodan za nesmetano dizanje sa stolica – u nedostatku tog prostora stolice će često udarati u zid, čime nastaju ružna oštećenja. Idealno, oko stola sa stolicama bi se moralo nesmetano prolaziti sa svih strana.

Ako to nije moguće zbog male kvadrature koju zauzima dio za blagovanje, razmislite o kutnoj ili običnoj klupi, koja će zauzeti manje mjesta, i neće biti potreban dodatni prostor prilikom sjedanja i ustajanja.

 

Foto: Daniil Silantev / Unsplash

Također, uvijek imajte na umu da će previše namještaja zagušiti prostor, stoga nastojte razlučiti stvarne potrebe i želje, imajući na umu realne mogućnosti vaše prostorije.

Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Sljedeći korak je izbor oblika stola i stolica te naposljetku samog stila uređenja. Saznajte u nastavku na što biste trebali znati kada birate stolice i stolove!

Foto: ElMueble

  • Dizajneri preporučuju izbjegavanje stolica koje su uže od 50 cm, jer se mogu pokazati nedovoljno udobnima za dulje sjedenje.
  • Stolice moraju stati ispod stola kada se ne koriste.
  • Za stolom bi svaka osoba morala imati vlastiti prostor od cca 60 cm, a ako je riječ o okruglom stolu, uračunajte dodatnih 10-15 cm.
  • Danas su za manje stanove i malobrojnije obitelji u trendu blagovaonice spojene s kuhinjskim radnim prostorom i dnevnim boravcima – bilo kao šank ili dodatni pult koji služi kao stol. U starijim stanovima gdje su kuhinje zidom odvojene od blagovaonica, nije loše razmisliti o funkcionalnom zidnom otvoru kroz koji se poslužuje hrana.

 

Foto: ElMueble

 

Komentari