Ova mala blagovaonica stvara suptilnu ravnotežu između suvremenog dizajna i udobnosti

Vodimo vas u dnevni prostor dvosobnog stana u starogradnji. Zadatak studija Mirjane Mikulec bio je urediti cijeli interijer a mi vam ovaj puta predstavljamo blagovaonicu koju bilo potrebno što brže opremiti.

 


Prema projektu uređenja, blagovaonica u starom građanskom stanu u Zagrebu bila je u gornjem desnom kutu pokraj kuhinje. Budući da je jedan od zahtjeva investitora bilo stvaranje još jedne soba koja bi služila kao gostinjska, studio Mirjane Mikulec predložio je da prostor trenutačne blagovaonice bude soba, a blagovaonica bi se prebacila na sam ulaz u dnevni prostor.

Prvobitni raspored

Izmijenjeni raspored

Nakon što se u dnevni prostor ubacila i spavaća soba, ostalo je 20 kvadrata i u njih se trebao smjestiti dnevni i blagovaonski dio. S obzirom na to da je na zidu i prolaz u hodnik, nužno je bilo birati stol koji prostor neće zatvoriti.

Kada su investitori odobrili tlocrtno rješenje, krenulo se na izradu idejnog projekta. Predložena su dva rješenja.

U prvoj varijanti je fokus bio na blagovaonskom stolu koji podsjeća na kuhinjski poluotok, a visina mu je standardna visina stola. Efektan, ali jednostavan dizajn pridonosi osjećaju prostranosti u malom prostoru. Naglasak je na nozi stola koja bi bila izrađena od frezanog medijapana. Obli oblik pratili bi i stolci.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

U drugoj, jednostavnijoj varijanti riječ je o komadnom namještaju i okruglom stolu s četiri stolca. Opet je naglasak na vizualno zanimljivoj nozi stola. Zid bi se naglasio štukaturama, ali i suvremenom rasvjetom.

S obzirom na budžet, ali i ograničeno vrijeme predviđeno za završetak adaptacije, odluka je bila pala na drugo idejno rješenje.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Trebalo je prirediti podove prije namještanja – dok se brusio parket, Mirjana Mikulec je u Lesnini pronašla i naručila blagovaonski stol, stolce i dekoracije. Budući da vrata sobe imaju dva krila i široka su dva metra, okrugli stol omogućit će neometan ulaz u prostor. Dobra stvar je i prirodno svjetlo koje dopire iz dnevnog boravka.

Suptilna zidna rasvjeta pruža dodatnu osvijetljenost tijekom obroka, stvarajući tako ugodnu i intimnu atmosferu, dok bijela boja na zidovima naglašava visoki strop i željenu prozračnost.

Staklena pregrada s crnim okvirom bila je jedna od glavnih vodilja kojoj smo prilagodili ostatak uređenje. Upravo iz tog razloga birani su crni detalji kako bi se sve dodatno naglasilo, a oni zlatni unijeli su dašak luksuza.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: MARKO CINDRIĆ

“Stol je jednostavan, ali suvremenog dizajna što ga čini savršenim središnjim elementom prostorije. Lijepo ga naglašavaju i obli stolci bogate teksture, koja ne samo da je udobna, već prostoru daje toplinu, dok se crne nogice uklapaju s dizajnom stola. Ova mala blagovaonica stvara suptilnu ravnotežu između suvremenog dizajna i udobnosti. Savršeno se uklapa u moderan životni stil, pružajući prostor za uživanje u obrocima i druženju s obitelji i prijateljima”, zaključuje dizajnerica.

 

Pogledajte u video prilogu kako je teklo kompletno uređenje!

Komentari