U POTRAZI ZA DOBROM RASVJETOM: evo što je ‘in’ i što biste trebali znati prije kupovine

Rasvjeta je uvijek puno više od umjetnog izvora svjetlosti koji će nam olakšati funkcioniranje i obavljanje svakodnevnih kućanskih aktivnosti. Njezina estetika je itekako bitna jer utječe na izgled cjelokupnog prostora te ga može izdići iz prosječnosti

 


Rasvjeta obično bude zadnji korak u uređenju interijera, a ponekad njezino postavljanje pričeka i nekoliko godina, dok ne odaberemo prave komade. Tek kada novi rasvjetni komadi uđu u naš dom, shvatimo koliku su pozitivnu promjenu donijeli.

Rasvjeta je vrlo često baš onaj ‘statement komad’, detalj koji čini razliku u prostoru, stoga dizajneri uvijek ističu koliko je bitno pristupiti njezinu odabiru s punom pažnjom. Lusteri, visilice, lampe i reflektori unose potrebnu svjetlost, ali i stil i atmosferu u prostor te uvelike utječu na naše raspoloženje!

Pored inspiracije i informiranja o trendovima, potrebno je oboružati se i praktičnim savjetima kako bi rasvjetni komadi bili funkcionalni i estetski zanimljivi i privlačni. U suradnji s Meblo Tradeom pomažemo vam u tome!

Podna lampa Pear Frame, Kare Hrvatska /Foto: Meblo Trade

 


VISILICE SU ‘MUST HAVE’

Kada je stropna rasvjeta u pitanju, već u površnoj potrazi za inspiracijom primijetit ćete da su neki modeli naročito popularni. Prije svega se to odnosi na visilice, rasvjetna tijela koje karakterizira dugi kabel koji se naravno može podešavati prema potrebama i dimenzijama prostora.

Visilica Japan S, Japan M, Japan L,  Midj / Foto: Meblo Trade

Visilice izvrsno funkcioniraju ne samo u blagovaonicama, nego i dnevnim boravcima te svim ostalim prostorijama doma. Tako ih, prema posljednjim trendovima, možemo vidjeti u kuhinji iznad šanka ili otoka, u hodniku, kupaonici i spavaćoj sobi. Tu je njihova pozicija obično na rubu stropa, kako bi se spuštale uza zid.

U kupaonicama se spuštaju pored umivaonika, u spavaćim sobama pored bočnih strana kreveta ili u kutu za čitanje, a u hodniku se obično nalaze u nekom slobodnom uglu te čine jak stilski naglasak.

Visilica Messana, Miotto / Foto: Meblo Trade

Pored metala u svim bojama, a naročito bijeloj, crnoj i zlatnoj, trendi visilice izrađene su od stakla u boji ili od drveta te uzoraka betona i mramora.

Visilica Dining Concrete Cinque, Kare Hrvatska /Foto: Meblo Trade

RASKOŠNI LUSTERI ZA DOZU GLAMURA

Ako je vaš odabir ipak luster, odaberite raskošne primjerke s puno kugli, sitnim kristalnim dijelovima li pak obručima od metala – zlata, kroma ili bakra. Dodatno upečatljivim i raskošnim ovakve lustere čine LED lampice ubačene u metalne kolutove ili LED trake savijene unutar kruga. Ovakvi lusteri dolaze i u obliku efektnih visilica.

Od ostale stropne rasvjete, veliki hit su reflektori u neutralnim bojama (crna, bijela) koji su moderna zamjena plafonjerama te se mogu nalaziti i na zidovima.

Luster Saturn LED, Kare Hrvatska /Foto: Meblo Trade

SJENILA U OBLIKU MJEHURIĆA, KUGLI I GLJIVA

Također, razmislite o visilicama ali i zidnim lampama te podnim i stolnim lampama ekstravagantnog sjenila. Veliku popularnost uživaju tzv. bubble sjenila, s jednom ili više kugli koje podsjećaju na mjehuriće kao i sjenila u kombinaciji dviju nijansi – primjerice zlatne/bakrene i crne, ili pak dvaju materijala – metala i mramora.

Visilica Royalia, Miotto / Foto: Meblo Trade

Isto tako, veliki hit su i sjenila na podnim i stolnim lampama u obliku gljive, a neki modeli čak i imaju takav naziv – Mushroom (engl. gljiva).

Stolna lampa Loungy Gold, Kare Hrvatska /Foto: Meblo Trade

Ako je vaš dom u rustikalnom ili industrijskom štihu, u salonima namještaja postoji bogata ponuda rasvjetnih tijela koja kombiniraju drvo, crni metal, velike žarulje ili neke neočekivane uzorke materijala poput betona i mramora.

Visilice Calpac, La Forma / Foto: Meblo Trade

POZICIJA I DIMENZIJE RASVJETNIH TIJELA

Pored dizajna, drugi važan aspekt je onaj tehničke prirode – kamo smjestiti rasvjetno tijelo kao i njegove dimenzije, količina svjetla u prostoriji… Svaka prostorija trebala bi imati više rasvjetnih tijela.

Uz osnovnu stropnu rasvjetu tu je i pomoćna rasvjeta – podne, stolne i zidne lampe te ugradbena rasvjeta koja dodatno osvjetljava prostor te daje atmosferu. Takva ambijentalna rasvjeta može i definirati cijeli prostor.

Podna lampa Ladi, La Forma / Meblo Trade

Također, rasvjetna tijela u istoj prostoriji ne moraju biti iz iste kolekcije ili istog stila, nego i posve različita. Time ćete unijeti stilsku raznolikost i potrebne kontraste koji neće narušiti usklađenost. Više komada rasvjetnih tijela daje vam mogućnost i da, ako vam ne treba jako svjetlo, uključite samo neku od lampi na zidu, podu ili komodi što stvara prekrasan ugođaj u domu.

Pomoćna rasvjetna tijela su rješenje za jače osvjetljavanje dijela prostorije gdje se nalaze (pored noćnog ormarića u spavaćoj sobi, fotelje za čitanje, radne plohe u kuhinji..). Dobra opcija su i rasvjetna tijela čiju jačinu možete regulirati.

Stolna lampa Edunia, Miotto / Foto: Meblo Trade

Vodite računa o proporcijama! Ako je osnovno rasvjetno tijelo malih dimenzija ili posve minimalističkog dizajna, u neutralnim nijansama, ono neće doći do izražaja u velikoj prostoriji. Rješenje je veće rasvjetno tijelo, više njih ili raster – nekoliko visilica u kompletu. Također, velika i dizajnerski upečatljiva rasvjetna tijela nisu za mali prostor jer će ga zagušiti.

I kada ste već pronašli primjerak koji želite imati u svome domu, prije nego ga kupite, svakako ga u salonu isprobajte kako funkcionira kada je svjetlo uključeno. Tako ćete vidjeti i da neki komadi (od žice ili pletenine) pored raspršivanja svjetla ostavljaju i sjene na stropu i zidovima, što može biti lijepa igra u prostoru, ali vam to, shodno vašem ukusu, može i smetati.

 

Visilica Grato, Kare Hrvatska / Foto: Meblo Trade

 


PROMO

 

 

 

Komentari