Tri krznene ljepotice koje će utopliti svaki interijer

Kad  se temperature spuste na jednoznamenkaste vrijednosti, naši interijeri zahtijevaju toplinu u svakom smislu. Kako onom doslovnom, tako i u odabiru materijala koji će osjećaj udobnosti i vizualno dočarati. Pri samoj pomisli na tople materijale, mnogima od nas glavna je asocijacija – krzno.

 

 

Bilo ono pravo ili umjetno, svakako je jedan od najboljih i najsigurnijih izbora kada želite instant dojam topline u bilo kojoj prostoriji, a posebno dobro izgleda u spavaćoj i dnevnoj sobi.n Zato vam donosimo izbor od tri genijalne fotelje koje ćete htjeti u svom domu.

Prva na listi je Organic Chair by Vitra koja je ove jeseni dobila facelifting u vidu novog materijala. Inače, riječ je o jednom od Vitrinih klasika koji su dizajnirali legendarni Charles Eames i Eero Saarinen 1940. godine. Dizajn je to s kojim se udruženi dizajnersko-arhitektonski dvojac predstavio na natjecanju ‘Organic Design in Home Furnishings’ u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti.

CHARLES & RAY EAMES: par koji je obilježio dizajn 20. stoljeća

Kompaktna fotelja koja se u originalu sastoji od kalupa presvučenog tkaninom ove je sezone dobila ovčje krzno i tako dobila svjež i neobičan izgled. Udobnost, mekoća i najfiniji materijal jednostavno nas zovu da sjednemo i poželimo ostati – ma gdje se nalazili. Organic Chair Sheepskin fotelja dostupna je samo ove sezone i to u limitiranoj količini.

FOTO: Vitra

Druga na našem popisu još je jedan klasik nastao dvije godine ranije, točnije 1938., a osmislio ga je arhitekt Viggo Boessen za poznati brend &Tradition. Riječ je o fotelji Little Petra koja je odmah po predstavljanju osvojila same riječi hvale i pozitivne komentare te ubrzo postala i pravi hit. Ne čudi stoga što ova fotelja danas uživa kultni status. Inače, ova je ljepotica predstavljena na jednoj kopenhagenskoj izložbi, a potom je nagrađivana i na izložbama u Berlinu i New Yorku. Little Petra osvojila je svojim oblim linijama i organskim oblicima – i to u vrijeme kada je dominantna struja bio pomalo hladan i detalja lišeni Bauhaus.

Zanimljivo, Boesen je fotelju nazvao po svojoj punici jer su obje bile – malene i vrlo ekspresivne.

FOTO: &Tradition

Treći komad koji se našao na našem popisu novi je komad koji predstavlja Zarin izlet u dizajn namještaja. Nije ovo prvi komad koji potpisuje španjolski modni gigant, ali svakako je jedan od onih važnijih i zanimljivijih kojima se želi odmaknuti od pukih dekoracija i približiti konkretnijim komadima namještaja.

Iako pozdravljamo Zarin ulazak u dizajn namještaja, teško je ne primijetiti očitu sličnost gore spomenute fotelje Little Petra i znatno mlađeg Zarinog komada Terry Armchair iz najnovije kolekcije, no je li riječ o plagiranju, prepuštamo da procijenite sami.

FOTO: Zara Home

 

U svakom slučaju, Zarin komad nosi najnižu cijenu na svojoj etiketi pa ne sumnjamo da će se ovaj komad ipak naći u najvećem broju interijera ove jeseni i zime.

 

Komentari