Na što treba paziti kod odabira stolne lampe? Imamo nekoliko praktičnih stilskih savjeta

Koliko ste samo puta čuli kako detalji čine razliku? Rasvjeta je zasigurno onaj element koji daje točku na “i” u samom prostoru. Imamo i nekoliko super ideja za stolne lampe koje će učiniti razliku u vašem interijeru i dati onaj završni detalj koji će zaokružiti cijelu stilsku priču.

 

 

 

Kada krenete uređivati interijer, prvo se nabavljaju veliki komadi namještaja. No, kada smjestimo garnituru, stolove, ormare, uređaje… trebat će nam i rasvjeta – upravo će ona u konačnici učiniti razliku i doslovno dati svijetlo vašem domu.

Prije nego krenete u potragu za idealnom lampom, imamo par smjernica koje će vam pomoći u odabiru. Prije svega potrebno je odrediti funkciju – posebno kada se radi o stolnoj lampi.


LAMPA ZA RADNI STOL

U zadnje vrijeme svjedočimo kako sve više ljudi radi od doma. Kako bi sve svoje zadatke valjano napravili, potrebno je osigurati i dobru rasvjetu. Radne lampe baziraju se na fokusiranom svjetlu jer svjetlo koje ciljano osvjetljava određeno područje.

Stolna svjetiljka zato mora biti praktična, a na sreću, ni dobar dizajn ne mora izostati. Danas možete izabrati radnu lampu u stilu koji vama odgovara. Istražili smo ponudu u KARE Design Hrvatska i pronašli nekoliko favorita.

Lampa za radni stol Codolo Black LED, 849,00 kn, Big Band LED, 2.339,00 kn / Kare Design Hrvatska

Kad god je moguće, poželjno je i da se odlučite za svjetiljku koja se može podesiti – to su na primjer lampe sa zakretnom glavom koje se mogu namjestiti po visini.

Ako pak imate radnu sobu, onda planirajte dvije vrste rasvjete. Izravnu, koja je usmjerena na radni stol i radno područje, te neizravnu koja će biti smještena negdje drugdje u prostoriji kako bi dala na svjetlosnoj harmoniji.

Ured studija Mirjana Mikulec Interijeri / Foto: Darko Mihalić

Koju god radnu lampu izabrali, imajte na umu da izvor svjetla mora biti postavljen najmanje 40 cm iznad radne ploče za optimalnu rasvjetu. Isto tako, izaberite LED lampe ili halogene žarulje koje daju optimalno svjetlo a u isto vrijeme i štede energiju.

Lampa za radni stol Soul Marble, 2.629,00 kn, Richmond Black, 679,00 kn / Kare Design Hrvatska

DEKORATIVNA STOLNA LAMPA 

Za razliku od stolne lampe za radnim stolom koja mora imati direktno svjetlo, dekorativne lampe imaju drugu funkciju.

Prije nego što izaberete odgovarajuću svjetiljku za vaš prostor, obratite pozornost na jačinu svjetla koje želite, kao i na namještaj u prostoru u koji se lampa mora uklopiti.

Studio Mirjana Mikulec Interijeri / Foto: Darko Mihalić

Dekorativne lampe svakako će dati na atmosferi i u prostor unijeti više intime.

Stolna lampa Animal Monkey Gold Blue, 1.189,00 kn, Swing Jazz Oval, 2.149.00 kn / Kare Design Hrvatska

Postoje različiti oblici i modeli, a izdvojili smo i nekoliko zanimljivih stolnih lampi koje će mogu uklopiti u različite stilove. Na vama je samo da odaberete i uživate u ugodnosti vlastitog doma.

Stolna lampa Mushroom Chrome, 1.409,00 kn, Elephant Safari, 1.609,00 kn / Kare Design Hrvatska

PROMO

Komentari