NESTVARNO LIJEPE: ove dvije biljke egzotičnog izgleda promijenit će lice vašeg doma, ali i balkona

Caladium i begonia maculata, poznata i kao Polka dot begonia neće nikoga ostaviti ravnodušnim! Ove dvije ljepotice neobičnih listova izvrstan su prijedlog za osvježenje doma, ali i balkona, budući da uspijevaju i na otvorenom.

 

 

 

U potrazi za zelenilom koje će krasiti vaše balkone, terase i vrtove, zanemarimo sobno bilje pa nam interijer tijekom proljeća i ljeta kronično vapi za zelenilom. Predlažemo vam da napravite zeleni 2u1 i nabavite sobne biljke koje će uspijevati i na otvorenom.

Pronašli smo dva doista atraktivna primjerka koji plijene pažnju svojim egzotičnim listovima. Vrijeme je da upoznate caladium i begoniu maculatu!

Foto: @filosophi / Plant party

BIJELI CALADIUM

Malo je reći da nas je oduševila bijela boja ove biljke. Caladium ili kaladij je tropska biljka i dolazi u raznim prekrasnim nijansama ružičaste, zelene i bijele, ali ova posljednja je doista hit! Veliki adut atraktivnosti ove bilje su i veliki srcoliki listovi kao i zelene žilice po njima koje nerijetko postaju i točkice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fabio Chessa (@sfobbo)

Kaladije nisu zahtjevne za održavanje, no neke stvari ipak je potrebno znati. Uspijevaju na toplom mjestu, ali ne vole direktno sunce pa je najbolje smjestiti ih u (polu)sjenu i u eksterijeru i u interijeru. No zato vole vlagu te se nemojte ustručavati obilno ih zalijevati.

 

 

Kaladij je i prilično otporan, no ne biste ga trebali držati vani kada temperatura padne ispod 11° C. Ako živite u toplijim predjelima, možete ih zasaditi u vrtne gredice i ostaviti tijekom zime.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carolina Rosa (@cleo_banshee)

Kao i većina biljaka, kaladiji najbolje uspijevaju u plodnom, dobro dreniranom tlu. Tijekom vegetacije kaladije je potrebno zaliti povremeno tekućim gnojivom.

 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chelan (@chelan876)TOČKASTA BEGONIA MACULATA

 

Drugim imenom Polka Dot Begonia, biljka velikih listova s točkicama, Begoniju maculatu teško ćete zaobići u interijeru. Jednostavno ćete je uočiti i kada je okružena mnoštvom drugih tegli i to upravo zahvaljujući velikim izduženim zelenim listovima na kojima su bijele točkice, ispupčene poput čvorića. Potječe iz Latinske Amerike i pripada porodici Befoniaceae te vrlo brzo napreduje i može narasti čak do grma veličine 1,5 metar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ciearra (@thethriftedplanter)

Begonia maculata vrlo je  jednostavna za održavanje te će uspjeti i onima koji nisu vješti u uzgoju cvijeća. Možete ju tijekom toplijih mjeseci držati i na otvorenom no jedini uvjet je da temperatura ne bude ispod 15° C i da ne prelazi 24° C. Također, bez obzira nalazi li se unutra ili na balkonu, nemojte ju izlagati jakom, direktnom suncu jer će se oštetiti listovi, a naročito cvijet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @plants_et_cetera

Ne pretjerujte sa vodom i zalijevajte je samo kada je površinsko tlo suho. Višak vlage uzrokovat će opadanje listova. Begonia maculata voli laganu i dobro dreniranu zemlju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natália Lucena (@natilucena)

U proljetnim i ljetnim mjesecima očekujte listove u ružičastoj, crvenoj ili bijeloj boji koji izgledaju poput malih privjesaka. Za poticanje cvatnje potrebno je dohranjivati je gnojivom te suzbijati izblijedjele cvjetove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ana | plant mom (@plantwithana)

I još jedan koristan savjet: Polka dot begonia se ne voli izgubiti u prevelikom loncu.

Komentari