MODERNE KUHINJE IH OBOŽAVAJU: umjesto keramike, stavite zidne panele između gornjih i donjih elemenata

Jedan od velikih i značajnih noviteta u dizajnu suvremenih kuhinja su zidne obloge od pločastih materijala. Umjesto uobičajene keramike prostor između gornjih i donjih elemenata sve češće krase paneli. Saznajte sve o njima i nadahnite se dobrim idejama!

  

Kuhinjske zidove osvajaju neke nove obloge koje postaju ozbiljna konkurencija keramičkim pločicama. Sve do nedavno bilo je nezamislivo staviti nešto drugo umjesto keramike na zid između gornjih i donjih ormarića. No, sada su paneli sve češća opcija, a za to postoji puno dobrih razloga.

U ponudi Elgrada pronašli smo niz materijala koji mogu biti u ulozi zidnih ploča u kuhinjama, no krenimo od iverala koji je najčešći odabir.

 

Projekt kuhinje Mirjana Mikulec interijera s materijalima iz Elgrada / Foto: Saša Lisjak

PANELI OD IVERALA

Svijet iverala nikad nije bio uzbudljiviji i ovaj pločasti materijal može biti i zidna obloga, i to na mjestima na kojima je potrebna zaštita od prskanja, kao i veća otpornost na vlagu ili toplinu kao i na habanje uslijed čestog korištenja. Upravo takvo mjesto je kuhinjski zid na kojem se nalaze kuhalo i sudoper.

Pored tehničkih kvaliteta i funkcionalnosti, paneli od iverala imaju i estetsku dimenziju. Zbog svoje laminatne površine u različitim uzorcima i bojama neće proći neprimijećeno. Oplemenit će svaku kuhinju te ćete zahvaljujući različitim uzorcima i bojama moći stvarati željenu atmosferu – toplinu, otmjenost, razigranost, eleganciju, prirodnost ili luksuz te ih uklopiti u stil uređenja cijelog prostora.

Foto: Elgrad

PREKRIVAJU NEPRAVILNOSTI I NERAVNINE 

Ako krećete od nule u uređenju ove prostorije, planirate djelomično ili u potpunosti promijeniti njezin izgled zbog dotrajalih i oštećenih keramičkih pločica i fuga, svakako razmislite o zidnim panelima od iverala. Njih možete staviti i preko postojeće keramike – dovoljno je odabrati panel koji vam odgovara svojim izgledom i dati ga izraditi po mjeri.

Usto, panel je izvrstan način ne samo da prekrijete stare pločice i fuge nego i nepravilnosti i neravnine na zidu, a cijelu priču olakšava jednostavna montaža kao i skidanje.

Dobit ćete zidnu oblogu koja je praktična, funkcionalna, jednostavna za održavanje i atraktivnog dizajna!

Foto: Elgrad

BEZ SPOJEVA I FUGA

Na ovim efektnim panelima neće biti spojeva što stvara lijepu, kontinuiranu površinu i dojam urednosti i prostornosti. Zbog svoga ovoga možete ju stavljati i na druge zidove u kuhinji, a ne samo one između radne plohe i ormarića.

Eggerove zidne kuhinjske ploče koje u svojoj ponudi ima Elgrad napravljene su od iverice oplemenjene laminatom s obje strane. Debljine su 8 mm te nema bojazni od savijanja, a prodaju se u cijelim pločama dimenzija 4.100 x 640 m te se onda režu po mjeri.

 

Projekt kuhinje Mirjana Mikulec interijera s materijalima iz Elgrada / Foto: Ivan Črepić

USKLAĐIVANJE U UZORKU, BOJI I TONU S OSTALIM POVRŠINAMA

Ono što svakako oduševljava je činjenica da svih 65 modela različitih dekora zidnih panela možete uskladiti s radnom pločom, kuhinjskim otokom, šankom ili pak frontama ormarića.

Istovjetnim površinama na zidu i kuhinjskom namještaju lakše ćete ispuniti svoje želje jer panele možete prilagoditi stilu koji vlada u prostoru a i moći se dodatno poigrati u dizajnu kuhinje. Pored toga, usklađivanjem uzoraka, boje i tona s navedenim površinama postići ćete stilsku povezanost u svojoj kuhinji a zbog trendi obloge prostor će biti svježiji i atraktivniji. Mogućnost usklađivanja uzoraka nudi također da ih povežete s onima u drugim prostorijama, gdje dolaze paneli veće debljine.

A ako želite biti potpuno u trendu i imati kuhinju modernog izgleda, onda birajte one najpopularnije uzorke – drveta hrasta, i to Halifax tamni i svijetli ili pak mramor. Pored drvenih i mramornih uzoraka, vrlo je tražen uzorak betona koji prostoru daje moderan industrijski štih.

 

Foto: Elgrad

IZGLEDAJU UVIJEK UREDNO I LAKO SE ODRŽAVAJU

Panel ploče od iverala imaju antibakterijsko svojstvo površine i vrlo ih je lako održavati zbog nepostojanja fuga. Dakle, nema čišćenja fuga što inače zna biti veliki problem jer fuge promijene boju tijekom godina i teško je skinuti mrlje od hrane i vlage s njih. Panele je dovoljno prebrisati vlažnom krpom sa ili bez sredstva za čišćenje, ovisno o tome koliko je površina zaprljana i jesu li posrijedi masne mrlje od kuhanja.

Kod panel ploča nema dodatnih ulaganja pa je, kad se uzme u obzir jednostavno održavanje i pristupačna cijena, osjećaj zadovoljstva zbog ovakvog odabira dugotrajan.

 

Foto: Elgrad

Zidna ploča od iverala može se bez bojazni koristiti kada su ploče za kuhanje na bazi struje, od staklo keramike ili na indukciju, no ne preporučuju se kod plinskih ploča jer se toplina na njima raspršuje. No, ako se odlučite za njih, minimalna udaljenost posude na plinu i panela bi trebala biti oko 10 cm.

 


NAPREDNE ZIDNE PLOČE

U odabiru zidne obloge koja dolazi između radne ploče i  gornjih elemenata ne morate se ograničiti samo na iveral. Svakako vrijedi razmisliti i o drugim pločastim materijalima koji mogu doći na ovu površinu u kuhinji.

Pored iverala, kuhinjski zid možete obložiti materijalom Laminam, keramičkom pločom od finog porculana koja unosi eleganciju i dojam luksuza u prostor. Napredne tehnologije učinile su laminam izuzetno otpornim na toplinu i vlagu kao i habanje a usto daje moderan i elegantan izgled kuhinji.

 

Projekt kuhinje Mirjana Mikulec interijera s materijalima iz Elgrada / Foto: Darko Mihalić

PANELI I U DRUGIM PROSTORIJAMA DOMA

Popularnost panela u interijerima nije se zaustavila samo na kuhinji pa ih možemo vidjeti i u boravcima kao tv zid, u hodnicima kao pozadinu na kojoj su pričvršćene vješalice, u spavaćim sobama iza kreveta ili pak u dječjim sobama i radnim kutcima na zidu gdje je radni stol.

Projekt tv zida Mirjana Mikulec interijera s materijalima iz Elgrada / Foto: Darko Mihalić

U tim prostorijama, kao i kuhinji, imaju svoju visoku funkcionalnu i dekorativnu ulogu te vizualno odvajaju zone unutar prostorije pa ih zbog svega ovoga dizajneri i arhitekti rado stavljaju u svoje projekte.

Projekt hodnika Mirjana Mikulec interijera s materijalima iz Elgrada / Foto: Saša Lisjak

 


PROMO

 

Komentari