ŠPERPLOČA U GLAVNOJ ULOZI: kad pomoćni građevinski materijal postane zvijezda interijera

Šperploča postaje sve popularnija u oblikovanju namještaja i detalja u domu. Napravljena od tankih slojeva furnira koji se slijepe u kompaktnu ploču, može biti idealna za sve koji se žele poigrati materijalima u prostoru, ali i za sve koji opremaju dom i žele nešto drugačije…

 

 

Vjerojatno nijedan materijal nije doživio takvu promjenu u percepciji struke i korisnika kao šperploča. Iako iz iste obitelji kao i medijapan i iverica, šperploča je dugo vremena imala ulogu pomoćnog građevinskog materijala, da bi ona danas našla svoje mjesto kao ravnopravni pločasti materijal od kojega se izrađuju manji i veći komadi namještaja, oblažu zidovi, rade čak i pročelja…

Foto: Federico Villa studio / Studio WOK

 

Napravljena od tankih slojeva drvenog furnira, slijepljenih u čvrstu ploču, šperploča je kompaktan materijal od kojega se može napraviti puno toga. No, moguće je da je zbog činjenice da je riječ o furnirima jeftinijih vrsta drva – smreke, breze i bora utjecala na loš “rejting” ovoga materijala. Iako se smatra modernim izumom, postoje dokazi da je ona već dugo prisutna – izvještaji o njoj datiraju iz 17. stoljeća, pa čak i prije.

Foto: Federico Villa studio / Studio WOK

No od toga vremena, pa do danas šperploča se znatno promijenila uslijed novih tehnologija koje su bile uključene u proces proizvodnje. U interijere su je na velika vrata dovela moderna, funkcionalna arhitektura željna eksperimentiranja i noviteta te iskazivanja kreativnosti, a prigrlili proizvođači namještaja. I na koncu – krajnji korisnici!

Foto: Federico Villa studio / Studio WOK

Danas šperploča ima mnogo različitih primjena i dolazi u raznim vrstama, od kojih je najčešća ona od mekog drveta koja se obično izrađuje od furnira jele. Šperploča od tvrdog drveta najčešće se koristi za izradu namještaja, a izrađuje se od jasena, hrasta, crvenog hrasta, breze, javora i mahagonija. Postoji i tzv. morska šperploča koja se koristi u izgradnji brodica i prolazi kroz poseban tretman što je čini pogodnom za okruženje s visokom količinom vlage i otpornom na truljenje.

Foto: Federico Villa studio / Studio WOK

PREDNOSTI

Šperploča ima puno prednosti, ali i nekoliko nedostataka koje svakako trebate imati u vidu, ako razmišljate o ovom materijalu. Primjerice, ima dobru čvrstoću i izdržljivost u usporedbi s MDF-om (medijapanom) i manje je podložna oštećenju zbog vlage. Otporna je na pucanje, uvrtanje, savijanje i skupljanje kada je riječ o manjim plohama te se može lako polirati ili lakirati što je čini vrlo svestranim materijalom.

U usporedbi s masivnim drvom, šperploča može doći u plohama velikih dimenzija te je svojom cijenom pristupačnija. Nije zahtjevna za održavanje i lako se čisti.

 

Foto: Grundig

MANE

Uza sve navedene prednosti, također postoji i popis nedostataka. Šperploča je skuplja od MDF-a i iverice. Može se izrezati u bilo kojem obliku, ali postupak je prilično težak. Također, slojevi šperploče mogu se odvajati nakon dužeg izlaganja vlazi. Ne smatra se pogodnom za komade namještaja i površine koje zahtijevaju duže komade.

Foto: Silvia Acar Arquitetura

Da biste stekli bolju predodžbu o tome koliko šperploča može biti svestrana i potaknuli vas da razmislite o njoj u svome domu, odabrali smo nekoliko projekata koji koriste ovaj materijal.

 

Komentari