Trendi drvene i staklene pregrade: otkrijte koja je bolja opcija za vaš dom

Prostor u interijeru možemo pregraditi na brojne načine, a mi vam nudimo inspiraciju i savjete za dva koja su trenutno vrlo popularna. Saznajte sve njihove vrline i prednosti i prilagodite ih svome domu, s obzirom na njegove specifičnosti

 

Suvremeni način stanovanja uglavnom podrazumijeva i ekonomičnost prostora, kako bi se uštedjelo na kvadraturi, a dobilo što više namjena, odnosno prostorija. Pa se taj trend skučenih prostorija proširio i na stanove s većim sobama, koje se pregrađivanjem dijele u dvije manje, kako bi se dobilo što više sadržaja u stanu. Današnji jednosobni stanovi tako se jednostavno i vješto mogu pretvoriti u dvosobne, a dvosobni u trosobne. Pregrade su dobar način da se po potrebi stvori privatnost u jednom dijelu prostorije – radni stol s policama, ležaj ili blagovaonica koje su dio neke prostorije postaju zasebni dio.

Najlakše to možete učiniti pokretnim paravanom ili pak zavjesama, a ako želite biti u trendu i stvoriti neko trajnije rješenje, odgovor su staklene pregrade s ili bez metalnih okvira odnosno profila. Drugi trendi prijedlog su drveni paneli nastali od letvica odnosno lamela koje propuštaju svjetlost i zrak kroz otvore.

U nastavku vam nudimo inspiraciju ovih pregrada u različito uređenim i koncipiranim prostorima, kako biste pronašli neku ideju za sebe, ali i savjete koji tip pregrade bolje odgovara kojem prostoru!

 

 

Foto: AD

Staklene pregrade s rubom od drveta ili obojanog metala dobar su odabir kada želite pustiti što više prirodnog svjetla u prostor i učiniti da je pregrada transparentna, odnosno da nije prva stvar koju ćete primijetiti u prostoru i da je zbog prozirnog stakla i ne doživljavate kao pregradu.

Dodatni plus je što možete uz staklenu pregradu kombinirati i zavjese te tako stvoriti dodatnu privatnost kada želite ili zamračiti odvojeni dio ako je riječ o spavaonici.

 

Foto: Privatni arhiv/Downtown Beauty Apartment

 

Mutno staklo izvrsna je ideja za spavaće sobe, odnosno kada unutar postojeće dnevne zone stvarate prostor za ležaj. Dobit ćete dovoljno svjetlosti, jer ovakvo staklo propušta svjetlost, ali imati i dodatnu privatnost. Isto ova opcija pogodna je za odvajanje radnog prostora unutar dnevne sobe ili odvajanje dječje sobe koju dijeli dvoje ili više djece.

 

Foto: Estúdio Ela Arquitetura’s/Gui Morelli

Staklena vrata mogu biti prilagođena vama i na način da budu klizna – ugrađene vodilice na podu i stropu omogućuju da se vrata pomiču lijevo i desno, te po želji, posve zatvore. A ako želite da budu još manje primjetna, tada razmislite o staklenoj stijeni koja neće imati okvire, nego će rubovi stakla biti obrađeni i blago zaobljeni.

 

 

Foto: Vicugo

Drvene lamele poredane tako da među njima razmaka koji propuštaju svjetlost i zrak rješenje su prvenstveno za one koji vole drvo i prirodni štih u interijeru. Ili pak žele odabirom materijala povezati pregradu s ostatkom prostora tj. stvoriti stilsku poveznicu.

 

Foto: Vicugo

Drvena pregrada izvrstan je način kako u interijer unijeti dodatnu toplinu i ugodu, a lamele s razmakom stvaraju dojam prozračnosti i dinamike. Obična drvena ploča u komadu djelovala bi monotono. Lamele možete dodatno učiniti zanimljivima vješanjem tegli s biljkama ili vješalicama.

 

Foto: AD

Drvene letvice povezane u pregradu možete, u namjeri da ih bojom povežete s ostatkom prostora ili jednostavno upotrijebite kao jak stilski naglasak, obojati u željenu boju. Svakako izbjegavajte tamnije nijanse ako je riječ o skučenom prostoru.

Komentari