PRIJE I POSLIJE: od starog stana iz 60-ih do modernog gnijezda za bračni par

Kako su djeca odrasla i odselila od kuće, sredovječni bračni par odlučio ju je prodati i kupiti manji trosobni stan od 58 četvornih metara. Pogledajte kako je uz pomoć dizajnerice adaptiran i uređen prostor!

 


Kuću od 150 kvadrata u Parizu bračni je par odlučio prodati s obzirom da mu je dobar dio soba višak. Djeca su odselila od kuće u svoje stanove pa nije bilo potrebe za tako velikim prostorom. Odabrali su stan nedaleko od svoje kuće, površine 58 četvornih metara, koji se sastoji od dnevne zone te dvije spavaće sobe – roditeljske i jedne za dijete koje je otišlo na studij te povremeno, za praznike boravi kod njih. Tu su još i hodnik te mala kupaonica.

Foto: Thibault Pousset

Kako je stan iz 60-ih godina prošloga stoljeća zatečen u prilično lošem stanju, bila je potrebna temeljita adaptacija koja je donijela posve novi izgled, s kvalitetnim materijalima i završnim obradama. U tome im je uvelike pomogla dizajnerica Aude Groshaeny iz studija Decoding Creatio.

Foto: Thibault Pousset

Adaptacija je uključivala nove instalacije, podove, vanjsku i unutarnju stolariju te obnovu zidova. Renovacija je donijela posve novu kupaonicu i novu kuhinju te sitne preinake u prostoru. One se prije svega odnose na micanje zida i otvaranje kuhinje prema dnevnom boravku. Dio zida koji je ostao pretvoren je u šank koji služi kao mjesto za objed.

Foto: Thibault Pousset

Ulaz u kuhinju iz hodnika pretvoren je pregradu od gipsa i stakla s drvenim profilima koji tako dijeli prostor hodnika od ostatka dnevne zone.

Povezivanjem kuhinje i dnevnog boravka prostor je povezaniji, ali se doima i većim i svjetlijim. Na taj dojam je utjecao i odabir svjetlog namještaja kojeg je dobar dio rađen po mjeri čime se i bolje iskoristio prostor.

Foto: Thibault Pousset

Cilj uređenja bilo je stvoriti funkcionalan, jednostavan i pročišćen prostor. Uređenje je inspirirano skandinavskim dizajnom, ali i japanskom kulturom pa možemo reći da stanom dominira japandi, koji je spoj ta dva stila odnosno načina života.

Foto: Thibault Pousset

 

 

 

Komentari