35 KVADRATA: mali kompaktni stan sa super rješenjima i idejama za proširenje prostora

Mali stanovi nerijetko su pravi izvor kreatvnih, originalnih i praktičnih ideja. Takav je stan koji vam predstavljamo – pogledajte kako je sjajno osmišljena površina od 35 kvadrata.

 


Dizajnerica Victoria Volkova dizajnirala je interijer malog stana, gdje su gotovo svi zidovi klizni, podij s ugrađenim sustavom za pohranu koristi se kao sofa, a ulaz u garderobu prolazi kroz ormar.

To bi bio kratki opis ideja koje su prisutne u ovom stanu, a koje uvelike pridonose ne samo funkcionalnosti nego i estetici prostora kako i njegovoj originalnosti.


Glavna ideja projekta bila je organizirati prostor što je moguće funkcionalnije i omogućiti različite scenarije stanovanja: kako za iznajmljivanje, tako i za stanovanje vlasnika.

Foto: Olga Šangina Lesterlen; Stajling: Ekaterina Naumovna

Na 35 četvornih metara nalazi se šest zona: predsoblje, garderoba, dnevni boravak, odvojena spavaća soba, kuhinja sa stolom za objedovanje i kupaonica.

“Pri projektiranju ovog stana uspjela sam iskoristiti svaki kubični centimetar. Ulaz u garderobu vizualno je skriven u velikom ormaru. Dnevni boravak glatko prelazi u spavaću sobu, a spavaća soba u kuhinju. Sobe su podijeljene kliznim pregradama. Zid koji odjeljuje kupaonicu od ostatka prostora je neravan, ali vizualno je neprimjetan, jer je namještaj ugrađen u nastale niše”, otkrila je dizajnerica za rusko izdanje magazina Elle Decoration.

Foto: Olga Šangina Lesterlen; Stajling: Ekaterina Naumovna

“Dio kuhinje je vizualno skriven u dekorativnom furniru i izgleda kao produžetak zida. Zapravo, uređaji su ugrađeni u nišu: hladnjak, mikrovalna pećnica i pećnica. Baza od 15 cm za skrivanje robot usisavača ispod kuhinje”, dodaje dizajnerica.

Mnogima će možda najviše svidjeti koncept spavaće sobe koja se nalazi uz prozor, u niši te se može posve odijeliti pomičnim staklenim stijenama. Prozorske klupice pružaju skriveni sustav za pohranu.

I klupe s jastucima u kuhinji i boravku, koje imaju uloge mini sofa skrivaju ispod sjedišta sustav za pohranu.

Foto: Olga Šangina Lesterlen; Stajling: Ekaterina Naumovna


U hodniku je u zid ugrađena niša za odlaganje cipela, a kroz ormar se ulazi u garderobu. Ili konkretnije – prva dvoja staklena vrata su sustav za pohranu vanjske odjeće, a treća vrata su ulaz u garderobu.

Foto: Olga Šangina Lesterlen; Stajling: Ekaterina Naumovna

U interijeru su, otkriva dizajnerica, korištene tri tehnike vizualnog proširenja prostora:

  • Korištenje puno ogledala.
  • Sve pregrade su klizne ili staklene.
  • Namještaj je ugradbeni, pa se percipira kao dio arhitekture.
Foto: Olga Šangina Lesterlen; Stajling: Ekaterina Naumovna

 

 

Komentari