Najneobičnije na svijetu: kuće u obliku divovskih loptica za golf

U nizozemskom Den Boschu, gradu 80-ak kilometara jugoistično od Amsterdama nalazi se i vrlo neobična stambena četvrt ispunjena kućama koje podsjećaju na gigantske teniske loptice!

 


Nizozemska je desteljećima poznata po modernoj arhitekturi koja radi iskorake. U prilog tome govori i stambena četvrt u gradu Den Boschu (skraćeno od ‘s-Hertogenbosch), udaljenom oko sat vremena vožnje od Amsterdama. Kućice u toj stambenoj četvrti u potpunoj su suprotnosti s gradom čiji su počeci još u 12. stoljeću. Mnogi mještani u šali znaju reći da im grad izgleda kao da su ga napali izvanzemaljci.

FOTO: LEGION MEDIA

Ovaj grad može se pohvaliti najvećom katoličkom crkvom u Nizozemskoj, umjetničkim centrom posvećenim slikaru Hieronymusu Boschu čiji je ovo rodni grad kao i kućicama, njih ukupno 50 koje su dobile naziv Bolwoningen. Kuće, poredane uz kanal, su inače eksperiment nizozemskog kipara Driesa Kreikampa i jednak su mamac za turiste kao i povijesne znamenitosti.

FOTO: LEGION MEDIA

Projekt je napravljen 1968. godine kao dio vladinog programa za izgradnju pristupačnih socijalnih stanova koji se mogu lako rastaviti i prevesti na drugo mjesto. No, gradnja četvrti započela je tek dvadesetak godina kasnije, početkom 1980-ih.

FOTO: @instabolwoning

Iako se bezbojna, betonska prebivališta doimaju industrijskim ili čak futurističkim, Kreijkamp ih je zapravo temeljio na mnogo starijim modelima: inuitskim igluima i afričkim kolibama od gline. Svaka kuća s loptom je kuglasta konstrukcija izrađena od betona armiranog staklenim vlaknima na cilindričnoj podlozi i namijenjena je za jednu ili dvije osobe. Promjer kugle je 5,5 metara.

FOTO: @instabolwoning

Unutrašnjost je troetažni dnevni prostor površine 44 kvadrata sa spremištem na dnu i sa spiralnim stepenicama. Unutar svake kućice se nalazi spavaća soba, kupaonica, kuhinja-dnevni boravak i mala ostava. Iste kvadrature i je vrt koji pripada svakoj kući.

FOTO: @instabolwoning

Zahvaljujući 11 jedinstvenih okruglih prozora s kojih se pruža panoramski pogled, unutar kuće uvijek ima puno prirodnog svjetla. Težina kuća koje su neprekidno nastanjene otkako je zajednica prvi put izgrađena je oko 1240 kg.

 

FOTO: @instabolwoning
Komentari