Crna, crvena i bijela: super trio u malom studentskom stanu

Ruska dizajnerica Marija Fadejeva potpisuje uređenje stana u Sankt Peterburgu namijenjenog studentici. Nevelik prostor od 30 četvornih metara vješto je iskorišten do posljednjeg centimetra te opremljen mladenačkim i jednostavnim komadima namještaja

 

 

Jednostavno, nenametljivo, s dominantnom bijelom bojom, a tako upečatljivo? Da, moguće je i to postići u interijeru. Često zaziremo od dominacije bijele zbog sterilnosti i asketskog dojma koji se tako mogu stvoriti u interijeru. No, kada je stan velik svega 30 četvornih metara te u svome sklopu ima i spavaću sobicu te je vlasnik mlada osoba, onda je bijela itekako prihvatljiva i opravdana. A sterilnost se može izbjeći dodavanjem materijala, boja ili detalja koji će prostor utopliti, dati mu živost i karakter. Ovdje je to dizajnerica Marija Fedejeva učinila s odabirom crnih i crvenih akcenata koji se nalaze na manjim komadima namještaja te uporabnih i dekorativnih detalja.

U kuhinji je bijela začinjena gornjim kuhinjskim frontama i radijatorom u crvenoj, u dnevnoj pod je oplemenjen crnim tepihom te ukrasnim jastucima i ladičarem u crvenoj, dok je u kupaonici zid iza umivaonika pobojan u crvenu i začinjen ogledalom s crnim okvirom. Priču o kolorističkim akcentima u ovom malom interijeru zaokružila su ulazna vrata i ona od kupaonice u crvenoj boji. Crvena i crna ovdje, vješto dozirane, svaka na svoj način čini izvrstan kontrast bijeloj – prva to čini unoseći temperament, toplinu i živost, a crna profinjenost i dubinu.

Dodatnu svježinu prostoru je donijelo zelenilo koje se nalazi na kuhinjskoj dasci, ladičaru te transparentnoj metalnoj pregradi koja dijeli kuhinju od blagovanja. Prozračna pregrada odvojila je ipak vizualno prostor, ali ga nije zagušila. Spavaća soba odijeljena je od dnevne zone naknadno stavljenim gipsanim zidom s velikim vratima, kombinacijom stakla i metala. Preko tih velikih vrata i malih prozora pri vrhu zida okrenutog dnevnom boravku osiguran je dotok dnevne svjetlosti u spavaonicu.

 

 

3D vizualizacija tlocrta: Studio Marija Fadejeva

 

 

Komentari