S NJIMA NEĆETE POGRIJEŠITI: 8 najboljih boja koje dizajneri preporučuju za zidove dnevnog boravka

Prilikom uređenja boravka često se nađemo u nedoumici: koju boju odabrati za zidove? Otkrivamo vam boje koje dizajneri najviše preporučuju za zidove najomiljenije prostorije u domu

 

 

Prostorija u kojoj najviše i najradije boravimo zaslužuje i veliku pažnju oko uređenja. U njoj provodimo svoje slobodno vrijeme – odmaramo se, družimo, čitamo, slušamo glazbu ili gledamo neki tv sadržaj i slično pa je potrebno zadovoljiti te potrebe prilikom osmišljavanja koncepta prostora. Pored nabavke osnovnog namještaja, treba voditi računa o dekoracijama, među koje spada i boja zidova. One mogu unijeti više svjetla ili stila, željenu atmosferu, istaknuti određeni dio prostorije, biti jak stilski akcent…

No, odabrati pravu boju nije jednostavno. I pritom se ne smijemo voditi samo svojim željama. Dobro uređen dnevni boravak uvelike ovisi o odabiru boja na zidovima, stoga treba imati u vidu stil uređenja ostatka prostorije, njezinu površinu, visinu stropa, količinu prirodnog svjetla….

Evo koje boje preporučuju dizajneri!

 

Foto: Raca Arhitekci

1. BIJELA

Svijetla pozadina svakako je najbolje rješenje, no dobro ju je ponekad kombinirati i s drugim bojama. No, ako se želite zaustaviti na bijeloj jer vam se sviđa a i soba je premala, bez puno prirodnog svjetla, onda je to pravo rješenje. On odražava najviše svjetla od svih boja i njome ćete vizualno uvećati prostoriju.

Bijela, kao i svaka boja, nosi u sebi određenu atmosferu. Bijelom ćete tako unijeti dojam čistoće i reda, prozračnosti i jednostavnosti.

Proizvođači boja nude razne varijante bijele boje – od čiste poput snijega, do nijansi koje vuku na žutu, ružičastu ili plavu, tako da ih možete prilagoditi sebi te kombinirati.

Bijela unutrašnjost može se činiti hladnom i praznom. Kako izbjeći ovaj učinak? Naravno, bitna je odabrana nijansa bijele boje, ali još važniji su namještaj, detalji ili podne obloge. Prirodno drvo svakako pomaže u “zagrijavanju” atmosfere. Vrijedni saveznici u tome su i sve vrste tekstila (prostirke, zavjese, jastuci, deke) koji donose bogatstvo tekstura, uzoraka i boja. Na pozadini koju čine bijelo pobojani zidovi, biljke izgledaju predivno, osobito veliki zeleni cvjetovi u tegli.

 

Foto: KODO Projekty

 


2. SIVA

Dnevna soba često ima nekoliko funkcija – zonu za odmor i opuštanje, ali i prostor za blagovanje, često otvoren prema kuhinji. Stoga je dobro razmisliti o nijansama sive, koje su trenutno vrlo moderne. Siva je univerzalna boja i odgovarat će dnevnim sobama uređenim u različitim stilovima – od klasičnih i rustikalnih do modernih i minimalističkih. Odaberite nijansu sive, uzimajući u obzir količinu sunčeve svjetlosti u dnevnoj sobi. Ako želite posvijetliti sobu, usmjerite svoj odabir prema svijetlo sivoj ili pak mišje sivoj.

Tamniji tonovi sive (golub siva) nesumnjivo će dati dubinu interijeru, ali mogu isto tako i potamniti dnevni boravak. Sigurna opcija je gradacija boja – jedan zid dnevne sobe obojite u tamniju nijansu sive, a drugi u svjetliju.

Siva boja nije samo moderna, već i vrlo praktična, u smislu svestranosti. Može se lako kombinirati s gotovo svim drugim bojama, neutralnim, pastelnim, zemljanim, jarkim…

Foto: Raca Architekci

 


3. BEŽ

Bež je nova siva, tvrde dizajneri. Toplo, ugodno, nenametljivo, smireno… tako najčešće djeluje bež u ulozi neutralne pozadine za namještaj i detalje. Koju nijansu bež boje odabrati? U ponudi proizvođača još uvijek dominira puding, vanilija ili nijansa kave s mlijekom, dok najmodernije imaju nježne tonove boje mesa, meda, karamela ili kamilice.

Svijetle nijanse bež boje postale su predstavnice novih tendencija u skandinavskom stilu u kojem bijela i siva ustupaju mjesto zemljanim tonovima. Bež boja igra ključnu ulogu u postizanju ugode. Kada uređujete dnevni boravak u bež tonovima, vrijedi biti inspiriran ovim trendom. Savršen dodatak bit će modni bež plakati (posebno apstrakcije), pleteni namještaj, stolovi s uzorkom mramora i okrugla ogledala drvenog ili metalnog okvira.

Foto: Anna Serafin Studio

 


4. CRNA

Crna je načelno teška boja, ali lijepa i s karakterom. Korištena u pravim omjerima, omogućava nam ispravljanje proporcija unutrašnjosti, stvaranje dojma dubine i daje interijeru ekskluzivan karakter. Suprotno čestom uvjerenju, nije rezervirana samo za velike prostorije i domove. Dobro će funkcionirati i u dvosobnom stanu pa čak i garsonijeri. Potrebno je samo vješto je dozirati nanošenjem na samo jedan zid ili tek dio zida.

Dizajn “crnog zida u dnevnoj sobi ” mora biti dobro osmišljen. Prije nego što pritisnete valjak na zid, provjerite je li površina koju namjeravate bojati dobro osvijetljena (prirodnim ili umjetnim svjetlom). Inače, umjesto ugodne unutrašnjosti, dobivate učinak zatvorene kutije. Za ravnotežu, u raspored unesite svijetle elemente, na primjer, bijeli namještaj, detalje, podne i zidne obloge, vrata…

Na kraju dodajte malo sjaja: zlatne ili kromirane svjetiljke, vaze, okvire za slike, fotografije i ogledala. Ako je dnevna soba mala, izbjegavajte tamne podove i namještaj – oni je mogu dodatno smanjiti.

Foto: Raca Architekci

 


5. TAMNOPLAVA

Ova tamna, zasićena nijansa plave sve je popularnija, i njezina prisutnost sve je očitija u interijerima. I to u baš svakoj prostoriji, pa tako i dnevnom boravku. Vladavinu plave utvrdio je Pantone, najavljujući tamnu nijansu plave, klasičnu plavu, za boju 2020. Dakle, nećete pogriješiti ako pored tamno plave odaberete klasično plavu ili primjerice svijetlo plavu. Tamne nijanse plave povezane su s ozbiljnošću, autoritetom, snagom i sigurnošću.

Ako želite urediti dnevni boravak tako da potiče opuštajuću atmosferu, klasična plava i tamnoplava bit će pravi pogodak. Poput crne boje, tamnoplava apsorbira puno svjetlosti. U kombinaciji s tamnim namještajem i detaljima može dati mračan dojam. Da biste izbjegli ovaj učinak, samo razbijte tamnu paletu svjetlijim bojama, primjerice, nezamjenjivom bijelom ili svijetlosivom.

Uz klasičnu plavu, savršeno će ići prekrasne nijanse zasićene žute i narančaste, blijedo ružičaste, tamno zelene, kao i dodaci u vidu zlata i bakra.

Foto: Idea By Mag

 


6. SVIJETLOPLAVA

Svijetloplava već odavno nije rezervirana samo za dječje ili mladenačke sobe, kao ni ženske stanove. Svijetlo plava sve češća je u dnevnim boravcima, blagovanjima i kuhinjama. Naročito one njezine vrlo svijetle ali i “prljave” nijanse (koje vuku na sivu).

One na površini izgledaju lagano i romantično, ali nikako sladunjavo. Plava u ovom obliku može se lako kombinirati s drugim bojama, uključujući smeđu i bež, sivu, tamnoplavu ili prljavo ružičastu.

Svijetle nijanse plave ne umaraju vam oči, imaju neutralan karakter i vizualno uvećavaju prostor. Uspješno se koriste kao podloga za namještaj i detalje u izražajnijim bojama. Posebno će se svidjeti onima koji žele dočarati opuštenu i bezbrižnu atmosferu u domu. Uostalom, plava je povezana s ljetnim nebom bez oblaka, svježim zrakom i morskim krajolikom, što je “okosnica” gotovo svakog godišnjeg odmora!

Foto: Żaneta Strażyńska

 


7. BLIJEDORUŽIČASTA

Ružičasta stvara doista vrtoglavu “karijeru” u dizajnu interijera, naročito prljavo ružičasta, poznata i kao puder odnosno blijedo ružičasta. Njezine nježne, suptilne, pastelne i nerijetko lepršave nijanse oduševljavaju na prvu one koji opremaju svoj životni prostor. Blijedoružičasta divno oživljava dekor, ali ne umara niti opterećuje interijer svojom prisutnošću.

Ako vam se sviđa ova boja, sve zidove u dnevnoj sobi možete sasvim pouzdano obojiti ružičastom. Međutim, zapamtite da trebate pažljivo birati namještaj i detalje. Izbjegavajte naljepnice ili tapete s jakim uzorkom, kao i cvjetne printeve – oni mogu lako pokvariti učinak i napraviti da soba izgleda kao soba djevojčice.

S čime kombinirati puder ružičastu u boravku? Tople nijanse ružičaste usklađuju se uspješno s modernim zemljanim tonovima, posebno bež, karamelom i terakotom. Interijer uređen u takvom tonu potiče na odmor i sugerira tišinu. Možete dobiti vrlo zanimljiv efekt kombiniranjem blijedih nijansi ružičaste s maslinastom ili kadulja zelenom. Savršen dodatak zeleno-ružičastom “aranžmanu” bit će botanički motivi, na primjer tapete u lišću banane, zlatni detalji i velike biljke u loncu.

Foto: Ikea

 


8. ZELENA

Zelena je jedna od najtraženijih boja trenutno u interijerima, bilo da je riječ o zidovima ili namještaju. Na zidovima dominiraju njegove tamne zasićene nijanse, posebno smaragdno zelena, kao i nježna nijansa kadulja zelene, svijetlomaslinasta ili osvježavajuća nijansa metvica zelene. Rastuća popularnost zelene ustvari nimalo ne iznenađuje – to je boja bliska prirodi pa smiruje, opušta i omogućava umornim očima da se odmore.

Najljepše izgleda u interijerima s velikim ostakljenim površinama s pogledom na zeleni eksterijer. Tako se priroda odnosno ono vani prožima s interijerom, tj. onim unutra.

Zelena se može kombinirati s bijelom, sivom i drugim neutralnim bojama. Njegove tamne nijanse vole društvo zlatnih detalja i kvalitetnih materijala poput mramora i baršuna. Svijetlo zelena je savršena pozadina za dizajn kojim dominiraju namještaj izrađen od sirovog drva, prirodne tkanine, svjetiljke sa zlatnim ili tekstilnim sjenilom, košare….

Foto: Raca Architekci

 

Izvor: Home Book

Komentari