Osnovni elementi spavaće sobe

Osnovni element svake spavaće sobe je u prvom redu krevet. Slijede ga noćni ormarići ili barem zidne police tik uz krevet, na koje ćete moći odložiti knjigu ili čašu vode. Zadnji element je ormar ili, alternativno, neka druga vrsta namještaja koja služi za odlaganje stvari (škrinje, dekorativne kutije…).

 • Savjetujemo da upravo ovim komadima namještaja date prednost u odnosu na ostale, po važnosti sekundarne komade namještaja.

Kreveti Kreveti se razlikuju po oblicima, bojama, materijalima vanjske konstrukcije, ali i dimenzijama. Kvalitetan krevet je udoban, čvrst i dovoljno prostran. U spavaćim sobama (uključujući i spavaće sobe samaca) su najčešće bračni kreveti standardnih dimenzija 200/190 x 90/100/120/140/160/180, a velik broj proizvođača nudi i mogućnost izrade izvanstandardnih dimenzija poput 210/215/220. Samostalan krevet ili krevet koji s policama ili ormarom čini jednu cjelinu, željezan ili drveni, masivnijih ili laganijih okvira, sa ili bez regulacije podizanja i spuštanja uzglavlja ili nogu, krevet je središnji element i bez njega nema niti spavaće sobe. Konačan izbor značajno će ovisiti o stilu uređenja, ali o tome više u kasnijem poglavlju o stilovima. Za sada donosimo samo nekoliko primjera kreveta kakvi su danas posebno u trendu.

 • U naročito velikim spavaćim sobama krevet se ne mora uzglavljem postavljati uz jedan od zidova, već se može smjestiti u samo središte sobe.
 • Originalne i zabavne dizajnerske ideje nisu zaobišle ni krevete – od kreveta koji se, poput stolica, ljuljaju, ili pak kreveti s visokim uzglavljima futurističkih linija koja se protežu preko čitave dužne kreveta.
 • Vodeni kreveti su ponovno u modi, naročito u domovima mlađih parova.
 • Ako za to postoje prostorne mogućnosti, krevet je dobro postaviti s uzglavljem na sjever.

Picture 43

Podnice i madraci Drvene ili metalne podnice mogu biti različitih modela i dimenzija, a na neke modele mogu se ugraditi nožice te se na taj način dobiva ležaj i bez okvira kreveta. Dok će čvrstoća i kvalitetan materijal okvira kreveta jamčiti njegovu izdržljivost i trajanje, podnice i madraci su ipak ti kojima uvelike zahvaljujemo okrepljujući san i odmor, ali i samo zdravlje kralješnice. Uz obaveznu elastičnost, neke drvene podnice nude mogućnost dodatne regulacije čvrstoće u lumbalnom dijelu tijela pomoću dodatnih letvica i regulatora čvrstoće, dok će metalne podnice jamčiti duži vijek trajanja. Za sve koji vole u krevetu ne samo spavati već i čitati ili gledati televiziju, predlažemo razmotriti podnice s regulatorom uzglavlja i uznožja. Ovo rješenje posebno preporučamo za osobe zrelije dobi. Madraci prije svega moraju biti udobni. Za osobe zrelije dobi obično se preporučaju mekši, dok se za dječje madrace i sve koji su nešto krupniji i vole dobru potporu preporučaju tvrđi madraci. Kakav madrac vama odgovara najbolje ćete znati sami – prilikom kupovine, nemojte se ustručavati leći na izložene primjerke, a kad utvrdite da je upravo jedan od njih ‘taj i jedini’, tek tada pogledajte cijenu. Zapamtite – najskuplji madrac nije nužno za vas i najbolji, stoga ne dopustite da išta utječe na vašu konačnu odluku prije no što ga sami isprobate. Za vanjski tekstil madraca najbolji su prirodni materijali, dok ispune mogu biti različite – od elastične pjene (,,memory foam”), koja se brzo prilagođava vašem tijelu i tjelesnoj temperaturi, do drugih vrsta pjena (hladno-lijevane ili poliuretanske, koje su prozračne i pokazuju veliku otpornost na starenje i insekte) te latexa od prirodne gume koji je visokoelastičan i antibakterijski materijal ili klasičnih madraca sa žičanom opružnom jezgrom, gelom ili spužvom, madraca čija se unutrašnjost sastoji od čitavog niza različitih materijala … jedini je imperativ da koristite upravo onaj na kojem se vi najbolje osjećate. Za dodatni osjećaj udobnosti tu su i nadmadraci prosječne debljine od 8 cm, čija tkanina ima antialergijske i antibakterijske karakteristike.

 • Imate li različite navike spavanja od svog partnera (npr. spavanje na boku ili trbuhu, volite li mekše ili tvrđe madrace…) predlažemo dva odvojena madraca, ali u tom slučaju, da bi se osigurala ista visina, savjetujemo da oba nabavite od istog proizvođača. Između dobrih madraca nikada ne smije nastati rupa!
 • Zahvalnima će se pokazati madraci koje se, sukladno godišnjem dobu (toplija ili hladnija strana), mogu okrenuti.
 • Madraci ne bi smjeli biti kraći od vaše visine uvećane za 20 cm, a ako ste viši, naručite izvanstandardni madrac po mjeri.
 • Ako madrac pokazuje određene deformacije i više nije udoban, odmah ga zamijenite novim.

Picture 21

Ormari Zatvorene fronte ormara skrivaju od pogleda odložene stvari i omogućuju da prostor uvijek izgleda uredno i organizirano. Osim po dimenzijama i načinu izvedbe (gotov, samostojeći ormar ili ugradbeni ormar najčešće od poda do stropa, bez hrpta), važan je i način otvaranja fronti, koje može biti klasično ili je riječ o kliznim frontama. Kod modernih ormara vrlo su često upravo fronte ormara njegov najvažniji estetski dio (različite boje dvije ili više fronti, ogledala, ručno oslikane ili tapecirane fronte…). Ipak, kada je riječ o ormarima, često se zapostavlja njihov iznimno važan aspekt, a to je unutarnja organizacija prostora iza samih fronti. Dobro organiziran prostor omogućuje pohranjivanje i lako pronalaženje svih odloženih stvari, što je zapravo i jedinica za mjerenje njegove funkcionalnosti. Svaki ormar mora biti prilagođen upravo vama. Primjerice, ako volite neobično dugačke kapute i balonere, prečka za vješanje odjeće mora biti viša nego što je u standardiziranim ormarima. Slično je i s posebno odvojenim dijelovima ormara za čuvanje šešira ili pak većeg prostora za više pari cipela od onih standardno predviđenih. Netko više preferira vješati nego na police slagati pojedine komade odjeće. Netko želi imati dvije velike i dublje police za odlaganje posteljine, dok će drugima biti važnije odvojiti prostor za odlaganje daske za glačanje ili usisavač. To je razlog zašto su ormari rađeni po mjeri sve privlačniji.

 • Savjetujem da prilikom odabira ormara posebnu pažnju posvetite ne samo njegovu vanjskom izgledu, već i unutarnjoj organizaciji polica i općenito unutarnje opreme, poput lifta za spuštanje visokih prečki ili specijaliziranih naprava za odlaganje kravata i šalova.
 • Ormar mora biti funkcionalan, a unutrašnjost dobro organizirana i pregledna! Ako ćete izrađivati ormar po mjeri, savjetujem da sami, sukladno svojim potrebama i navikama, nacrtate skicu unutrašnjeg rasporeda polica i vješalica u ormaru!
 • Obješene jakne će tražiti visinu od cca 85 cm, a širinu cca 55 cm, dok će se muške kapute morati objesiti na visinu i do cca 1,45 cm. Neke haljine će zahtijevati i više vješanje (cca 1,60)!
 • Dubina ormara obično je 60 cm.

Picture 10

Garderoba Danas se u uređenju interijera sve više traže zasebne garderobe ili tzv. walk-in ormari, koji su zapravo pregrađen dio spavaće sobe ili postojeća zasebna prostorija koja se nalazi uz spavaću sobu (ili kupaonicu), a koja je čitava preuređena u jedan veliki ormar na način da su na sve zidove smještene police i prečke za vješanje odjeće. U garderobama odjeća može biti otvorena ili sakrivena iza fronti ormara, osim one koja je pohranjene u zatvorene ladice. Police garderoba mogu biti drvene (u svim bojama), metalne ili staklene. Ako su odjevni predmeti pohranjeni u papirnatim kutijama, predlaže se da se na svaku kutiju napiše njezin sadržaj. Alternativno, neki će sadržaj slikati te fotografiju nalijepiti na kutiju. U velikim garderobama će se u samo središte postaviti i veća komoda, koja izgledom podsjeća na pult u trgovinama, a na koju se mogu odložiti odjeća i npr. kutije za nakit. U takvim se komodama nalaze dodatne ladice i police. U takvim prostorima često će se naći i veće ogledalo, a kako walk-in ormari u pravilu nemaju prirodni izvor svjetlosti, opremljeni su jačom rasvjetom. Osim središnje rasvjete, u garderobama je dobro postaviti rasvjetu duž stropova, ispred polica, a ako se nalazi iza fronta ormara, dobro je rješenje da se pali otvaranjem vrata. U zatvorenim garderobama izuzetno je važna dobra ventilacija.

Picture 16

Ostali namještaj Osim kreveta, noćnih ormarića i ormara, smještanje ostalog namještaja u spavaće sobe ovisi o njezinoj veličini te fizičkim zadanostima prostora (primjerice vrata). Ukoliko to kvadratura sobe omogućuje, lijepim i funkcionalnim rješenjem će se pokazati fotelja ili stolica na koju ćete, umjesto na krevet, svako jutro sjesti da obučete čarape. Ovakvo rješenje je tim bolje ako je riječ o iznimno lijepom i atraktivnom komadu namještaja koji će pridonijeti konačnom izgledu vaše sobe. Od ostalog namještaja koji će spavaće sobe učiniti funkcionalnijima i estetski privlačnijima izdvajam komode koje mogu vizualno odudarati od linija kreveta i ormara, kao i zidne police te vitrine.

Komentari