Male spavaće sobe

Planiranje estetski privlačne, a uz to i maksimalno funkcionalne spavaće sobe u prostorima male kvadrature doista je velik izazov. Predlažemo da se s ovim problemom suočite tako da se vodite sljedećim načelima:

Što manje različitih, žarkih te zagasitih boja – to bolje! Isto vrijedi i za različite materijale. Malene sobe će se vizualno povećati ako koristite sve nijanse bijele boje – naročito za zidove, a samo jednu ili dvije koristite u manjoj mjeri, tek kao naglasak u prostoru.

U spavaćoj sobi neka se nađe samo osnovni namještaj – krevet i/ili ormar i/ili komoda i/ili noćni ormarići. Namještaj u koji se odlažu stvari (ormari, škrinje…) trebaju biti zatvorenih fronta, po mogućnosti jednostavnih, ravnih linija. Zbog nedostatka prostora, poželjna su klizna vrata ormara i komoda, a u nekim spavaćim sobama u kojima se vrata otvaraju prema unutra i kao glavna vrata.

Prostor ispod kreveta valja iskoristiti do maksimuma. Ako krevet već nema ugrađene ladice, tada ispod njega smjestite dekorativne kutije u koje ćete odložiti posteljinu i sezonsku odjeću koju trenutno ne koristite.

Horizontalne pruge u dvije boje (boja, tapete) na jednom od zidova će također vizualno povećati prostor.

Teški okviri i masivan namještaj, kao i debeli tekstil s većim i šarenim uzorcima su apsolutno nepoželjni elementi!

Bez obzira na njihovu dekorativnu stranu, izbjegavajte krevet sa širim drvenim okvirima jer nepotrebno zauzimaju dragocjen prostor. Umjesto klasičnih polica, bolje je (gdje je to izvedivo) postaviti police u sam zid. Radijator obucite u drvenu masku i na taj način možete dobiti još jednu policu za odlaganje stvari.

IMG_8504

Izbjegavajte velike viseće lampe, već umjesto njih radije izaberite manje i tanje zidne lampe ili plafonjere. Ostavite otvorenim izvor prirodne svjetlosti korištenjem jednobojnih, tanjih zastora ili samo platnenog zastora na potezanje.

Veća ili manja ogledala više su no poželjan ,,gost” u svakoj malenoj spavaćoj sobi, bilo kao vrata ormara ili samostalno na zidu.

Dekorativne elemente poput slika ili tepiha valja svesti na minimum!

Već ako se pridržavate ovih savjeta, vaša će spavaća soba postati malim, funkcionalnim bonbonom  kojem ćete se s veseljem vraćati i uvijek s ponosom pokazivati.

Komentari