Razmještaj kupaonice

U kupaonici se svakako moraju naći sljedeći osnovni elementi: kada ili tuš (bilo zasebno ili u kombinaciji), umivaonik, mjesto za pohranjivanje neophodnih predmeta i ručnika te sustav grijanja. U velikom broju kupaonica naći će se i zahod te bide. Neophodne sanitarije i kupaonski namještaj ovise o veličini kupaonice, ali i o osobnim estetskim mjerilima. Ovdje još jednom naglašavamo važnost sva četiri ranije navedena koraka koja prethode samom uređenju, uz napomenu da se uz same dimenzije i oblik kade i ostalih elemenata koji čine svaku kupaonicu uzmu u obzir i često zanemareni izgubljeni prostori, poput primjerice razmaka između zida i zahodske školjke.

Hoće li uz samostojeći ormarić biti potrebno postaviti i zidni ovisi naravno o osobnim potrebama, ali ukoliko je prostor manje kvadrature i nema mjesta za klasično otvaranje, nužno je prilagoditi se zadanim prostornim gabaritima i na kupaonski namještaj postaviti klizna vrata. U svakom slučaju, prilikom planiranja važno je pokazati fleksibilnost i spremnost na kompromis u realizaciji između želja i stvarnih mogućnosti prostora.

Za početak, krenite od (često već) zadanog mjesta zahoda te određivanja mjesta za kadu/tuš, a potom krenite na umivaonike. Prilikom odabira mjesta za zahodsku školjku, predlažemo da vodite računa i o estetskom momentu, stoga savjetujemo da ona ne bude prvo što će se vidjeti nakon otvaranja vrata kupaonice, već da se smjesti na neko skrivenije mjesto u odnosu na sam ulaz, npr. iza umivaonika ili kade, ili da se pak odvoji bilo kojom vrstom pregrade (zidić od knaufa, zanimljiv paravan i sl.). Uz zahodsku školjku se u pravilu smješta i bide, čije je postavljanje danas ponovno u trendu. Tek kad se odredi pozicija sanitarija predlažemo da se krene na nadogradnju u vidu namještaja i ostalog kupaonskog accessoirea.

Vrlo je važan odabir materijala za pod i zidove. Kako je riječ o prostoru koji prije svega treba biti vodootporan, a i u skladu s našim preferencijama, trebamo odabrati i navedeno. Pločice koje mogu biti keramičke, porculanske ili staklene, nisu jedino riješenje, i ovdje se nudi pregršt mogućnosti, pod može biti i od kamena, drva, laminata, bambusa, vodootpornog betona, pluta, gume, tepiha. Neki dijelovi mogu biti čak presvućeni metalom ili posebnim vinilskim tapetama!

JPG 42

Prostor kupaonice mora biti prohodan. Ispred umivaonika i ormarića mora biti dovoljno velik, barem toliko da se ispred njih može nesmetano sagnuti, a predmete u ormarićima posložite prema tome koliko ih često koristite. Ako je kupaonski ormarić visok do samog stropa, na najviše police odložite sezonske stvari, poput krema za sunčanje i slično.

Kad se utvrdi razmještaj svih sanitarija i ostalog namještaja, predlažemo da se krene na iznimno važan segment plana rasvjete, čiji će smještaj uz funkcionalnost odigrati i iznimno važnu ulogu u kreiranju atmosfere i konačnog estetskog dojma čitave kupaonice.

NE ZABORAVITE da će na pozicioniranje sanitarija i namještaja utjecati položaj vrata i prozora, a ako je kupaonica toliko mala da se ne može naći mjesta za radijatore, razmislite o podnom grijanju.

Komentari