Izbjegnite neočekivane troškove prilikom (pre)uređenja kuhinje

Uređenje kuhinje veliki je posao prilikom uređenja interijera i na njega utrošimo vjerojatno najviše vremena, živaca, ali i novaca. Zato je bitno dobro se pripremiti kako ne bismo potrošili znatno više od onoga što smo planirali…

 

 

 

Kuhinje su, uz luksuzne kupaonice, najskuplji dio svakog stambenog prostora. No, novac nikada ne smije biti razlog postavljanja loših podnih obloga, nape ili pak hladnjaka – ako znate da je riječ o lošijoj kvaliteti, možete vrlo brzo očekivati kvarove koji će dodatno opteretiti vaš račun.

Tako ćete potrošiti više no da ste u startu izdvojili koju kunu više. Evo pet pitanja koja biste si trebali postaviti prije nego krenete u uređenja kuhinje:


Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

1. Čime raspolažem? Da biste maksimalno uštedjeli, prvi korak je napraviti popis namještaja i aparata koje već imate. U nešto se isplati investirati više, a u nešto manje. Može se bez problema uštedjeti na gotovim kuhinjskim blokovima ili kuhinjama čiji se elementi izrađuju po mjeri. Kuhinjske fronte ne moraju biti od najskupljeg materijala.

Foto: NEW INTERIOR

2. Mogu li stvar popraviti bez puno truda? Za unošenje luksuza ne morate potrošiti bogatstvo. Postoje razne vrste i oblici ručkica koje će dati jedan sasvim novi štih bez velikih izdataka. Ako su ormarići doista dotrajali, dojam nove kuhinje dobit ćete postavljanjem novih.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

3. Što mi treba, a što želim? Napravite detaljan troškovnik kako biste mogli pratiti troškove i spriječiti prekoračenje zadane svote. Na konačni popis svakako dodajte i 10 posto više za nepredviđene troškove. Ako doista želite uštedjeti, napravite još jedan popis – stvarnih potreba i želja. Tek kada osigurate potrebe prijeđite na želje.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: IVAN ČREPIĆ

4. Je li trenutni razmještaj dobar? Velike izmjene položaja osnovnih instalacija su moguće, ali najčešće iziskuju velike financijske izdatke. Ako zadržite trenutni položaj, uštedjet ćete novac koji se može kasnije preusmjeriti u, primjerice, kvalitetnije podne obloge, kuhinjski uređaj i slično.

Foto: Julija Kamanina

5. Mogu li proći jeftinije? Uvijek trebate znati koliko stoji i najmanji detalj, dobro se raspitajte prije no što se odlučite na bilo što. Nerijetko dvije različite trgovine nude isti artikl po posve različitim cijenama, a isto vrijedi i za izvođače radova.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić
Komentari