Dekorativni elementi u kuhinji

Točka na i uređenja svake kuhinje su razni dodaci dekorativno-funkcionalne prirode.

Jedan od takvih dodataka, koji će se uvijek iznova pokazati vrlo korisnim detaljem jest kuhinjski zidni sat. Satovi većih dimenzija, okrugli ili četvrtasti, s užim ili širim okvirima, klasičnim kazaljkama ili digitalni, satovi su najpouzdaniji prijatelji u tajmingu pripreme hrane, a k tome mogu još biti i iznimno zanimljivim dekorom, koji se usklađuje sa stilom uređenja.

Foto: Ivana Niskota

Dok će u rustikalnim prostorima dobro izgledati i satovi s utezima i rustikalnim ornamentima (primjerice cvjetni ili poput malene seoske kućice), u modernim prostorima to su satovi jednostavnih linija, s metalnim okvirom ili bez njega. Naročito atraktivnim pokazat će se varijante u nekoj od žarkih boja, ili šareni satovi sa zanimljivim geometrijskim motivima.

Foto: Darko Mihalić

Često do sada zanemarivane, danas se u kuhinjama posebna pažnja posvećuje i različitim dozama za deterdžent i sapun. U klasičnim i rustikalnim prostorima one su jednobojne ili oslikane porculanske, dok se u minimalizmu zadržava na što jednostavnijim staklenim ili metalnim dozama.

Dobar dekor, ali i izvrstan dodatni prostor za dobro organizirano odlaganje stvari su i košare od prirodnih materijala, bilo da se postavljaju samostalno ili kao dio samostojećih komoda.
Keramičke zdjele za voće/povrće, bilo najjednostavnijih ravnih linija do kičasto ukrašenih varijanti pokazuju se nezamjenjivim detaljem u stvaranju topline kuhinja, kao i doze za šećer i sol. Danas su sve više u trendu i lagane aluminijske doze za zobene pahuljice, kao i staklene posude za različite vrste tjestenina.

Zidne vješalice za razna kuhinjska pomagala (rešetkaste žlice za cijeđenje, velike viljuške za pečenja i sl.) također bi trebale biti stilski usklađene s ostatkom kuhinje.

 

Komentari