Sudoperi, štednjaci i hladnjaci

Sudoperi

Iako su sudoperi kao mjesta za pranje namirnica i posuđa najčešće ugrađeni u ormariće i vizualno ne dominiraju prostorom, predstavljaju vrlo važan detalj u konačnom izgledu svake kuhinje. S jednim, dva ili čak više korita, sudoperi mogu biti okrugli, lagano zaobljeni, pravokutni ili četvrtasti, u obliku trapeza (često u kuhinjama u obliku slova L) sa ili bez ocjeđivača (mogu se nalaziti s lijeve ili desne strane), najčešće od nehrđajućeg čelika ili s porculanskom završnom obradom. Keramički sudoperi i dalje su iznimno traženi zbog njihova lakog uklapanja u različite stilove uređenja, a u ponudi je i prilično široka paleta boja. Sudoperi od inoxa zrače bezvremenskom elegancijom i najčešće se biraju za suvremeno uređene prostore, jer je riječ o materijalu koji se lako vizualno kombinira s najrazličitijim radnim plohama. Sudoperi od umjetnih materijala, a posebno oni koji izgledom imitiraju prirodan kamen, sve su traženiji za različite stilove uređenja kuhinja, a granitna korita, zbog manje osjetljivosti na kamenac i lakšeg održavanja te sve većeg izbora nijansi boja, danas su također sve češće na popisu želja sve većeg broja kupaca.

Iz praktičnih razloga, danas su sve popularnije izvlačne slavine (tuševi) koje omogućuju pranje velikih posuda kao i usmjeravanje mlaza vode u bilo kojem željenom pravcu. Za takvo rješenje potražite sudoper koji predviđa njegovu ugradnju. Nemojte zaboraviti i da se mjesta za slavine mogu nalaziti ne samo u sredini, već i sa strane sudopera.

JPG 89

Danas su u trendu sudoperi s pomičnim gornjim plohama (staklene ili metalne) koje pružaju mogućnost odlaganja namirnica te služe i kao dodatna radna ploha.
Za minimalistički uređene prostore preporučam sudopere od sjajnog nehrđajućeg čelika, ravnih linija, ali i bijele ili crne inačice, koje obavezno kombinirajte sa slavinama što jednostavnijih linija. U takvim prostorima možete si dati oduška i izabrati i tehnički najnaprednije inovacije koje su trenutno dostupne na tržištu slavina. U rustikalno uređenim prostorima dobro će se uklopiti bijeli porculanski sudoperi koji izgledaju poput korita i koji se smještaju na ormariće rustikalnih linija. Uz takve sudopere bilo bi dobro razmisliti i o slavini koja je montirana izravno na zid. U strogo klasičnim kuhinjama predlažemo razmotriti četvrtaste sudopere većih dimenzija, bijele ili bež boje, uz izbjegavanje sjajnih metalnih varijanti. Kao i u slučaju rustike, predlažem da slavine budu starinskih, zaobljenih linija s odvojenim ručkama za hladnu i toplu vodu, uključujući i varijante s ukrasnim porculanskim dodacima na ručkama.

Štednjaci

Bilo da je riječ o strujnim ili plinskim kuhalima ili pak samostojećim štednjacima, jednostrukim ili dvostrukim pećnicama – štednjak je središte svake kuhinje. Dok su kuhala/ploče za kuhanje idealne za minimalistički uređene prostore kao i za kuhinjske otoke, samostojeći štednjaci (s kuhalima i pećnicama), a naročito oni s rustikalnim ili retro linijama iz sredine prošloga stoljeća, i ne iznimno važan element u stilskom uređenju kuhinja.
U suvremeno uređenim kuhinjama predlažem električne ploče za kuhanje, koje će se jedva primijetiti, naročito ako se bojom vizualno stope s gornjom plohom ormarića – alternativno, crne ploče na snježno bijeloj podlozi pružit će zanimljiv kontrast. Ako želite igrati na sigurno, bijeli štednjaci ravnih linija lako će se uklopiti u sve stilove uređenja, jer se oko njih mogu postaviti ostali različiti elementi specifični za neki stil.
Ugradbene pećnice koje se smještaju u više ormare dobro je postaviti na visinu od najmanje 1 m, a u takvim ormarima ugradbene pećnice mogu se postaviti i u kombinaciji s mikrovalnom pećnicom. Ugradbene pećnice, koje se ugrađuju odvojeno od ploče za kuhanje, mogu se, osim uobičajenog otvaranja prema naprijed, izabrati i u varijanti otvaranja na lijevu odnosno desnu stranu, a uz klasično grijanje, mogu imati dodatno grijanje mikrovalovima. Osim električnih, postoje i parne ugradbene pećnice. Ugradbene mikrovalne pećnice danas se mogu naći i kombinirane s roštiljem, a mogu biti i vrlo malih dimenzija (cca 17 l).

 Hladnjaci

Izbor hladnjaka ovisi o nekoliko čimbenika: 1) koliko velik hladnjak vam zapravo treba? 2) želite li jednostavan ili hladnjak kombiniran s ledenicom? 3) koje se namirnice najčešće nalaze u vašem hladnjaku (npr. ako skladištite više boca alkoholnih i bezalkoholnih pića, trebat će vam hladnjak s odgovarajućom policom), 4) imate li mjesta za željene dimenzije hladnjaka u vašoj kuhinji? Pri tom vodite računa ne samo o visini već i dubini hladnjaka, a obavezno uračunajte i prostor od zida do hladnjaka od 5-10 cm! 5) želite li samostojeći ili ugradbeni hladnjak? 6) koliko često koristite kockice leda, bi li bilo praktično da se na vanjskom dijelu hladnjaka nalazi i ledomat?

Ukratko, veličina hladnjaka uvelike ovisi o vašem životnom stilu i prehrambenim navikama. Dok će se za neke samce pokazati dovoljnim hladnjak do 100 l, drugima koji vole priređivati česte zabave za svoje prijatelje takva veličina hladnjaka pokazat će se nedostatnom. Za obitelji s više od dva člana preporučaju se hladnjaci veće zapremnine, a za četveročlanu obitelj preko 200 l. U višečlanim obiteljima hladnjaci će se vrlo brzo napuniti – primjerice, tijekom ljeta će jednu čitavu policu zasigurno zauzeti već samo jedna lubenica! Veći hladnjaci pokazat će se dobrim rješenjem i u slučaju da nemate zasebnu prostoriju koju koristite kao ostavu ili pak nedovoljno ormara za skladištenje namirnica. U takvim slučajevima sugeriraju se veći hladnjaci s više vrata.

 

Komentari