Prije kupovine kuhinje

Kuhinje već dulje vrijeme nisu samo prostorije koje služe za spravljanje obroka,  one su danas sve više i mjesta druženja, stoga i ne čudi da su sve češće dijelom dnevnih boravaka u kojima provodimo slobodno vrijeme s obitelji i prijateljima.

Uz svoju estetsku dimenziju, kuhinje su prostorije koje traže maksimalnu funkcionalnost  bez koje se, zapravo, i ne može govoriti o dobro uređenom kuhinjskom prostoru. Kuhinje se svojim oblikom i rasporedom moraju u potpunosti stopiti sa svakodnevnim aktivnostima koje se u njoj odvijaju – olakšavajući posao i čineći ga jednostavnijim i zabavnijim.

Stan S¦îljivik 02

Lijepa, ali disfunkcionalna kuhinja uklonit će draži kuhanja, druženja i veselja, ukratko, onemogućit će emocije koje su toliko usko vezane uz ovu prostoriju koja je od samih početaka povijesti ljudskih nastambi bila njihovim središnjim dijelom. Neponovljiv doživljaj otvorenih ognjišta ostao je dijelom kolektivne svijesti koja i danas emotivno smješta kuhinje u samo srce obiteljske topline svakog doma.

Za uspješno planiranje najvažnije je dobro izmjeriti dimenzije kuhinje, ali i raspored već postojećih instalacija. Nikako se ne smije zaboraviti i određene prostorne zadanosti svakog prostora, poput lokacije vrata i prozora, eventualne kosine stropova u tavanskim stanovima ili položaj dimnjaka za napu ili radijatora.
Instalacije (voda, struja, plin) treba prilagoditi potrebama. U kuhinjama će biti potrebno osigurati veći broj električnih utičnica zbog više kućanskih aparata, a ukoliko želite ugraditi perilicu posuđa, potrebno je učiniti sve potrebne instalacijske predradnje prije no što se krene na postavljanje zidnih obloga. Kuhinjski otoci koji ne služe samo kao  radne plohe (npr. instalacija štednjaka, sudopera), zahtijevaju i posebno prilagođene instalacije.

Nikako nemojte zaboraviti i buduću rasvjetu, koja mora pratiti razmještaj uređaja i radnih ploha, stoga valja uzeti u obzir i mogućnost postavljanja dodatnih utičnica uz ili u kuhinjske elemente.

Komentari