Ovih sedam stvari morate znati prije (pre)uređenja kuhinje

Kao i kod uređenja drugih prostorija, prilikom uređenja kuhinja najbolje je krenuti od vas samih, odnosno vaših životnih navika i općenito vašeg načina života. Kuhinje koje ne odgovaraju željenim potrebama pokazat će se neisplativima, odnosno prostorijama u kojem nećete često i rado boraviti.

Donosimo sedam ključnih čimbenika koje biste svakako trebali imati na umu planirate li se upustiti u renoviranje kuhinje ili pak kupnju nove.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

• Zbog većeg broja kućanskih aparata koji će se katkad i istovremeno upotrebljavati, obavezno razgovarajte s električarom. To je osobito važno ako je riječ o starijim zgradama u kojima je često potrebno ne samo mijenjati električne instalacije već i pojačati kapacitet strujnog napajanja.

• Bez štednjaka, sudopera i hladnjaka nema niti kuhinje. Zbog kasnijeg lakšeg organiziranja razmještaja i izbora namještaja predlažemo da prvo kupite osnovne kuhinjske elemente, a tek poslije i ostali namještaj.

• Razmišljate li o promjeni mjesta kuhinjskih instalacija, vodite računa i o mogućnostima osiguranja adekvatnog odvoda otpadnih voda.

• U kuhinjama je važna dobra ventilacija. Idealno je da kuhinja ima prirodno svjetlo s jednog od prozora čijim se otvaranjem postiže i najbrža izmjena zraka, a ventilacija je moguća i kroz otvore na zgradama ili nape koje imaju i filtere za apsorpciju mirisa i vodene pare. Prilikom razmišljanja o razmještaju u kuhinjama, obavezno prethodno obratite pažnju gdje se nalazi ventilacijski kanal vaše zgrade! Jače nape se svakako preporučaju za sve kuhinje u kojima u neposrednoj blizini sudopera i štednjaka nema prirodne svjetlosti i otvora za izmjenu zraka.

• Ako nemate odvojenu smočnicu, obavezno ukalkulirajte ugradnju većeg ormara s policama ili gotovih izvlačnih elemenata raznih dimenzija predviđenih za tu svrhu.

• Želite li renovirati kuhinju, a ostavili biste kuhinjske aparate koji su u dobrom stanju? Razmotrite hoće li se, planirate li mijenjati i stil kuhinje, aparati moći uklopiti u novi prostor. Naime, novi samostojeći high-tech hladnjak vjerojatno se neće najbolje uklopiti uz shabby-chic ili klasični namještaj. U tom slučaju predlažemo prethodno savjetovanje sa stručnjacima.

• Izrada troškovnika tijekom planiranja uvijek je više nego poželjna, kao i prethodni izbor izvođača svih radova, a ne u hodu. Osim cijene, u odabiru izvođača svakako se vodite preporukama i savjetima stručnjaka i/ili prijatelja i članova obitelji.

Komentari