TRANSFORMACIJA STARE KUHINJE: temeljita adaptacija prostora od 6 kvadrata

Uz kupaonicu, renovacija kuhinje iziskuje najviše vremena, novca i strpljenja. Izazov stavljen pred studio Mirjane Mikulec je kuhinja od 6 kvadrata koju je u cijelosti trebalo promijeniti.

 


Ovaj projekt, preuređenje male dvostruke linijske kuhinje bio je veliki izazov za dizajnericu i njezin tim. Arhitekt Matko Šimić vodio je projekt preuređenja u kojem je trebalo u prostor stare, derutne kuhinje od svega 6 kvadrata smjestiti i kutak za blagovanje.

Screenshot InDizajn

Predložio je ideju pulta uz prozor, koji bi, kad mu se pridruže dvije stolice, mogao imati ulogu blagovanja. Dizajnerici se svidjela ta ideja jer je kutak uz prozor pa se nudi divan pogled.

Vlasniku je ponuđeno nekoliko tlocrtnih rješenja. Naime, ovakvi mali prostori zahtijevaju puno kreativnosti pa su predložena čak tri različita tlocrtna rješenja, a u svakom od njih obuhvaćen je u dio u hodniku.

Opcije 1 i 2 zapravo su vrlo slične, obje predlažu mjesto za blagovanje pored prozora, međutim, to podrazumijeva pomicanje radijatora. Ostatak elemenata slično je raspoređen, ali su zamijenjene pozicije štednjaka i frižidera.

U 3. varijanti najbolje je iskorišten prostor, a i radijator može ostati na istoj poziciji što znači manje građevinskih intervencija i samim time manje troškove.

U dogovoru s klijentom, nastala je 4. varijanta tlocrta – dvostrana kuhinja u kojoj radijator ostaje na istom mjestu. Na jednoj strani bit će prostor za blagovanje, dok će na drugoj biti većina aparata.

Nakon što je definiran tlocrt krenulo se na odabir materijala. S obzirom na to da cilj bio izdržljiv materijal, odluka je pala na oplemenjenu ivericu. Za fronte su tako birane dvije nijanse – svijetliji na gornjim elementima, a tamniji na visokom elementu i donjim frontama dok će Egger radna ploča u dekoru betona dati suvremenu notu.

S obzirom na to da se na kuhinju nastavlja hodnik, njega se povezalo istim materijalom. Na na dijelu zida koristile su se Lamelio dekorativne letvice u dekoru zlatnog hrasta koje su trenutačno jako popularne u uređenju interijera.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

“Instalacije smo zadržali na postojećim izvodima pa je rezultat dvostrana kuhinja. Ormarići su do stropa kako bi dobili što više skladišnog prostora, a stvorili smo i prostor za blagovanje. Kako bi prostor dobio što više svjetla, srušili smo zid koji nas je dočekao u kuhinji i na taj način povezali prostor hodnika i kuhinje, dobili više prirodnog svjetla, ali i veću iskoristivost prostora budući da je riječ o stanu manje kvadrature”, zaključila je dizajnerica.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Neutralne nijanse i materijali čine ovu kuhinju jednostavnom i elegantnom, a dobro projektiranje funkcionalnom. Pogledajte u video prilogu kako je teklo korak po korak uređenje ove kuhinje!

 

Komentari