MODERNO STANOVANJE: uređenje blagovaonice koja je dio otvorenog dnevnog prostora

Koncept otvorenog prostora već je dugi niz godina prisutan u interijerima. Kako u malim prostorima gdje nije bilo mogućnosti pregraditi funkcionalne dijelove interijera tako i u onima velike kvadrature osmišljen prostor tako da kuhinja, blagovaonica i boravak čine jednu povezanu cjelinu.

 


Koncept otvorenog prostora sve je popularniji jer savršeno odgovara suvremenom načinu života – premalo vremena provodimo kod kuće, pa kada smo napokon u njoj, bitno je da provedemo što više zajedničkih trenutaka s ukućanima. Zato se otvoreni prostor uglavnom i odvija u dnevnim prostorijama. Kuhinja i blagovaonica se nerijetko povezuju u jednu cjelinu, a negdje unutar njih se organizira i mjesto za blagovanje.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Kod manjih stanova često je blagovaonica riješena kao dio kuhinje gdje se pozicionira uz mali šank ili polušank. Na taj način blagovanje je smješteno u drugi plan. Ovakvo planiranje stana idealno je za mlade ljude koji rijetko ugošćavaju veliki broj ljudi i blagovanje im je sporedna funkcija.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

“Kad je riječ o obiteljima s više članova ova opcija nije najpogodnija. Pa se uvijek gleda blagovaonicu smjestiti kao zasebnu funkciju ma koliko prostor bio mali. Kod većih stanova pak bez obzira što je blagovaonica odvojena nerijetko se klijenti odlučuju na kuhinjski otok koji na drugoj strani ima polubarske stolice. Ovakvi otoci većinu dana u godini koriste se za blagovanje dok je glavna blagovaonica obično rezervirana za nedjeljne ručkove i neka svečanija događanja. Tako riješene kuhinje omogućavaju vrlo opuštena druženja gdje su uključeni i oni koji pripremaju hranu i upravo zato popularnost ovog koncepta ne jenjava”, objašnjava dizajnerica Mirjana Mikulec.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Predstavljamo vam i projekt uređenja dviju kuhinja različitih kvadratura i namjena u koje je bilo potrebno smjestiti blagovaonicu. Prva je obiteljska kuhinja L oblika koja se nastavlja na otvoreni dnevni prostor. Blagovaonica se smjestila u samo središte jer prostor omogućuje slobodno kretanje oko cijelog stola.

“Ne postoji pisano pravilo kako opremiti blagovaonicu u stanu otvorenog koncepta. Jedan način je da je bojama odvojite od ostatka dnevnog prostora i dobijete vizualno odvojenu cjelinu. Mi smo je ovdje ipak uskladili s bojama kuhinje da bismo dobili jednostavan dizajn kakav su klijenti željeli”, otkriva dizajnerica.

Screenshot InDizajn
Screenshot InDizajn

Druga kuhinja nešto je manje kvadrature i unutar nje bilo je potrebno smjestiti prostor za blagovanje, pa se dizajnerica odlučila za visoki tip stola s polubarskim stolicama. No, kako je kuhinja u dominantnim bojama, odabir stola i stolica je prostor malo smirio i ispunio funkciju povremenog blagovanja za manji broj članova.

Kako izgleda ta druga kuhinja, pogledajte u video prilogu!

Komentari