U DOMU OBITELJI ŠIMUNOVIĆ: adaptirana starinska kuća u kojoj caruju boje

Novi dizajnerski prostor pronašli smo u Osijeku. Vrata svog doma otvorila nam je svestrana obitelj Šimunović. Kuća u centru prostire se na 225 kvadrata u dvije etaže. U prizemlju se nalazi stambeni dio, dok je u potkrovlju smješten umjetnički studio slikara Zorana.

 


Kuća je izgrađena 30-ih godina prošlog stoljeća, a za ovaj tip gradnje specifično je to što su sve prostorije na etaži međusobno povezane. Par se u kuću zaljubio kada su ugledali visoke stropove i secesijske detalje, posebno vidljive na vratima.

Prilikom uređenja nisu željeli imati čiste forme nego su htjeli da i njihova pozitivna narav dođe do izražaja. U svakom kutku kuće se osjeti da je to njihov dom. Neke su stvari kupili, neke naslijedili, a neke renovirali poput plave vitrine za koju su posebno vezani.

INDIZAJN/FOTO: MARKO CINDRIĆ

Veće komade namještaja svake dvije godine promjene pa bi trebalo uskoro dogovoriti još jedan posjet da vidimo što bismo tada zatekli. Jedino mjesto u kojem boje ne igraju glavnu ulogu je kuhinja smještena na sjevernoj strani kuće.

Odluka je pala na mat sivu nijansu koja pomalo smiruje blagovaonicu ispunjenu velikim formatima slika.

INDIZAJN/FOTO: MARKO CINDRIĆ

Zoran kaže: “Kod nas prevladava boja. Boja prevladava i na mojim slikama. Koncipirali smo dom da bude veseo, ugodan, pozitivan, da se mi osjećamo sretno kad uđemo unutra. Da dijete kada uđe ima širok spektar boja, da i on razvija svoje ideje unutar toga. Tako da se nosimo isključivo pozitivnim emocijama, pozitivnim vibracijama i to je možda glavni temelj koji mi nosimo unutar kuće, unutar nas i jako uživamo u njemu.“

INDIZAJN/FOTO: MARKO CINDRIĆ

U potkrovlju je studio od 80 kvadrata u kojem Zoran stvara svoja djela. Opremljen je ne samo za slikanje novih likovnih djela nego i da bi se u njemu uživalo te da klijentima prije svega bude ugodno.

U dvorištu se nalazi terasa zaštićena od pogleda s dovoljno zelenila da boravak na otvorenom bude ugodan. Mjesta je bilo i za blagovaonski set i dio za odmaranje uz popodnevnu kavu.

Komentari