Kamini u dnevnim boravcima

Razigranost i toplina vatre u kaminima rijetko koga ostavlja ravnodušnim, naglašavajući intimu svakog prostora – stoga su dnevni boravci, kao prostorije u kojima provodimo veći dio zimskih mjeseci idealno mjesto za smještanje ovog uvijek modernog dodatka.

Uz klasičnu varijantu otvorenih kamina na drva, danas su u moderno uređenim prostorima sve popularniji i zatvoreni električni i plinski kamini. Iako ove potonje varijante ne mogu pružiti prirodnu ljepotu atmosfere pucketanja pravog drva i njegova mirisa, električni i plinski kamini zahvalni su za održavanje – ne mora ih se svakodnevno ložiti i čistiti kao kamine na drva, imaju i regulatore topline, a može ih se po potrebi i lako seliti u nove stambene prostore. Elegantnih ravnih linija, dobro će se uklopiti u sve suvremeno uređene prostore, kao i u one uređene balansiranjem različitih stilova, a uz grijanje, pružit će i originalan estetski užitak.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Neki fasadni električni kamini i kamini na etanol mogu i bez isijavanja topline pružiti efekt plamena, a upravo zbog svoje naglašene estetske dimenzije, takvi kamini se pokazuju jednim od najupečatljivijih elemenata u svakom domu.

Upotrebom novih tehnologija i materijala, u suvremeno uređenim interijerima nerijetko se mijenja i tradicionalan položaj kamina uza zid, pa ih nalazimo kao zasebne elemente smještene i u samo središte neke prostorije.

U klasično uređenim dnevnim boravcima predlaže se razmatranje otvorenih kamina s bogato ukrašenim kamenim/mramornim ili drvenim okvirima, dok se za rustiku predlažu drveni okviri ravnih linija.

Naposlijetku, veličinu vašeg kamina uskladite s veličinom prostorije – veliki kamini u manjim prostorijama mogu u potpunosti vizualno zavladati prostorom, stoga za manje prostorije savjetujem i kamine manjih dimenzija.

Komentari