Dekoriranje blagovaonskog stola za svaku priliku

Način serviranja hrane, bilo da je riječ o svakodnevnim obrocima ili svečanijim, jednako je važan kao i sama kvaliteta i okus hrane. Vizualni dojam stola značajno utječe na ukupnu atmosferu i raspoloženje, pri čemu dobar izbor tanjura, zdjela, čaša i pribora za jelo predstavlja važan estetski čimbenik.

Prilikom uređenja stola, valja voditi računa o tome je li riječ o nekoj svečanosti, strogom službenom objedu ili pak samo neformalnom, opuštajućem druženju u krugu prijatelja. Stoga se nerijetko u svakom kućanstvu nalaze i dva seta servisa za jelo koji kao da samo čekaju na svoju priliku. Važnost kolorita i materijala za stvaranje željene atmosfere Za svečane i formalne prilike predlažemo jednobojan i stilski ujednačen izbor cjelokupnog pribora za jelo – dobrim će se rješenjem pokazati sve nijanse bijele ili varijante crne boje, koje će svaki stol učiniti elegantnijim i ‘ozbiljnijim’. Uz takve tanjure te zdjele za juhu i salatu, savjetujemo koristiti stolnjake, nadstolnjake i ubruse u istoj boji. Od čaša, bokala za vodu i dekorativnih detalja preporučamo brušeni kristal, kao i sve varijante srebrne ili zlatne boje.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Ako je pak riječ o kakvoj poslovnoj večeri osoba mlađe životne dobi, predlažemo da se poigraju tanjurima na način da su duboki bijeli a plitki crne boje, ili obrnuto. Alternativno, dobro će doći i servisi s nekim ‘otkačenim’ apstraktnim motivima u crno– bijeloj varijanti. Za neformalna druženja, kao i svakodnevne obroke, predlažemo žarke boje i servise na prugice, točkice ili neki stilizirani floralni motiv. Uz takve tanjure i zdjele, dobro će izgledati jednobojni stolnjaci i nadstolnjaci u boji koja je najmanje zastupljena na servisu za jelo, kako bi se izbjeglo stvaranje prevelikog šarenila. Uz tople i žarke boje servisa predlažemo manje svečane čaše od stakla ili nebrušenog kristala, ali zato zanimljivih, atipičnih oblika. Tako postavljen stol stvorit će opuštenu atmosferu u kojoj je, uz ukusnu hranu, izvjesna i dobra zabava.

Projekt: Stephane Chamard
Projekt: Stephane Chamard

Dok će tanak porculan klasičnih oblika, a naročito sa zlatnim ili srebrnim aplikacijama ‘zračiti’ ozbiljnošću, grublja i deblja keramika, a naročito ona s etno motivima iz različitih dijelova svijeta, kao da priču neku priču o davnim, mističnim vremenima otetim zaboravu. Uz takav servis za jelo dobro će se uklopiti stolnjaci izrađeni od debljih tkanina, a posebno oni u kojima su vidljive grubo satkane niti koje će stolu i okolnim predmetima dati toliko tražen originalan ‘pečat’. U tom su smislu pamuk i lan uvijek dobro rješenje.

Keramičke servise za jelo ne savjetujemo miješati s elementima koji pripadaju drugim stilovima, već ih kombinirajte samo sa keramičkim dekorativnim vazama, svijećnjacima i ‘ringovima’ za salvete. Uz keramičke servise preporučamo čaše od keramike ili obojenog stakla. Raznobojni keramički servisi za jelo, izrađeni u različitim etno stilovima, mogu poslužiti kao i kao uvod u određene tematske večeri, primjerice meksičku, tursku ili afričku.

U mediteranskim rustikalnim prostorima nezamjenjivima će se pokazati tanjuri i zdjele s motivima masline ili lavande, dok će jednobojni tanjuri, posudice i servisi za čaj klasičnih oblika nesumnjivo ukrasiti stolove svih klasičnih prostora, budeći u nama nostalgiju za nekim davnim i romantičnim izgubljenim vremenom.

Komentari