Terasa u koju se lako zaljubiti na prvi pogled: Anitine rukotvorine učinile su je posebnim mjestom

Terasa s koje se ujedno i ulazi u dom u potkrovlju obitelji Sabol izvrsna je dobrodošlica svima koji dolaze. Prepuna bilja i rukotvorina vlasnice Anite, ova terasa je i izvor dobre inspiracije!

 


Vjerujemo da kao i mi uživate u eksterijerima koje uređuju naši čitatelji. Oni su i dobar izvor inspiracije i poticaj da osvježimo svoj balkon, terasu ili vrt. Terasa obiteljske kuće u Đelekovcu nedaleko od Koprivnice obiluje dobrim ‘uradi sam’ idejama. Usto – izgleda doista sjajno!

Foto: Privatni arhiv

Iza ovakvog izgleda stoji Anita Sabol, koja voli izrađivati sitnice, kako one dekorativne, tako i praktične, svojim rukama. Anita s obitelji živi u potkrovlju kuće i budući da stana vode bočne vanjske stepenice, ulazak u njezin dom ustvari je terasa. Sjajna dobrodošlica svima koji dolaze, zar ne?

Foto: Privatni arhiv

Dodatni adut terase jest da se prostire gotovo cijelom dužinom kuće i zauzima površinu od 8 kvadrata te je natkrivena. To omogućuje da obitelj u druženju i opuštanju boravi na njoj dobar dio godine.

Izgled terase Anita prilagođava godišnjim dobima, a od proljeća do kasne jeseni krase ju kaktusi i začinsko bilje – oni su uz rukotvorine zaštitni znak prostora.

Foto: Privatni arhiv

“Kaktuse volim još iz djetinjstva, divim se njihovoj izdržljivosti i otpornosti zbog surovih uvjeta koje mogu izdržati. Smatram da ih oblik i bodljice čine jedinstvenim u botaničkom svijetu. A ako im pružite odgovarajuću njegu i ljubav, nagradit će vas predivnim cvijetićima, raznih boja i oblika. Začinsko bilje je također moja velika ljubav. Koristim u pripremi hrane i taj mirisni kutak smatram malim vrtom. Tu rastu mini rajčice, feferone i različite vrste mini papričica”, objašnjava Anita svoju ljubav prema kaktusima i začinskom bilju čije različite vrste ispunjavaju terasu.

Foto: Privatni arhiv

Posebnim zelenilo na terasi čine teglice, mahom od terakote (a poslužile su i limenke od povrća te emajlirani bakini lonci!) koje je Anita dotjerala tehnikama decoupagea i bojama. No, nisu samo teglice posebne – Anita je od ukrasne zlatne žice napravila figure kaktusa!

Foto: Privatni arhiv

Ova godina donijela je i neke izmjene na terasi.

“Nedavno sam odlučila promijeniti boju pročelja na tamniju, i time sam prostor podigla sa zlatnom bojom”, otkriva Anita.

Pored bilja i brojnih dekoracija, u kutu terase se nalazi i dio za sjedenje – blagovanski stol sa stolicama. Prekrasni drveni stol izradio je Anitin suprug, dok se ona pobrinula za sjajne dekoracije – kućice od stare drvene grede poslagane u nizu.

Foto: Privatni arhiv

“Baš volim starim stvarima dati novi sjaj. Svaki slobodan trenutak odvajam radeći kojekakve ukrase za svoj dom. Tako su i nedavno nastali kaktusi iz moje mašte, napravljeni od žice. Kao osnovu koristila sam aluminijsku i pocinčanu žicu koja je mekana, savitljiva pa se time lako dobije željeni oblik. Nakon formiranja oblika obojila sam je crnom mat bojom u spreju, potom sa zlatnom. Zatim sam napravila oblike kaktusa i smjestila ih u košaricu koja je svojevremeno služila za voće. Dodatni ukras su kamenčići s naše Jadranske obale. Kamo god idem uvijek nešto ponesem doma, jer mi bude sigurno već za nešto  trebalo”, otkriva Anita.

Foto: Privatni arhiv

Za kraj dodaje kako obožava svoju terasu i uživanje u malim stvarima – nedjeljnom ručku kad im djeca dođu doma, subotnjoj kavi s dragim ljudima, čitanju knjiga,  kao i sunčane, kišovite i pahuljaste dane.

“To su sve sitnice koja nam uljepšavaju život”, zaključuje Anita a nama samo preostaje složiti se s njom.

Foto: Privatni arhiv

 

Komentari