Svi žele imati “lagom” dom u kojem caruju jednostavnost, ugoda i prozračnost

Lagom, švedski koncept življenja zasnovan na umjerenosti, praktičnosti i jednostavnosti proteže se na sve segmente – od lijepo uređenog doma, zdrave prehrane, tjelovježbe, druženja s obitelji i dobrosusjedskih odnosa pa sve do brige za okoliš…

 

 

U potrazi za jednostavnim životom koji nije usmjeren na materijalno nego na male životne radosti i prave vrijednosti, ali začinjen uvelike dozom estetike – od odijevanja, preko trpeze, pa sve do namještaja, svijet je objeručke prihvatio lagom. Kako je doslovno nemoguće prevesti ovu riječ sa švedskog, ona bi se mogla parafrazirati kao: “nešto što nije ni premalo ni previše, nego baš kako treba”. Ili, drugačije rečeno: jednostavnost i ravnoteža poslovnog i privatnog života, ali sa stilom. Lagom je okretanje što prirodnijem načinu života koji nije izgubio smisao za umjerenost, pravednost, odgovornost ali i profinjenost i suptilnost.

 

Foto: Bjurfors.se

Linnea Dunne u knjizi “Lagom – švedsko umijeće uravnoteženog života” navodi nekoliko prednosti lagoma: osvještavanje da nam ne trebaju sve stvari koje imamo odnosno umjerena i svjesna potrošnja, prihvaćanje dobrih i loših iskustva u životu te uživanje ne samo kod kuće, nego i na poslu te na koncu nastojanje da dom postane jednostavno, ugodno i – spokojnije mjesto.

“Uredite li dom u skandinavskom ili minimalističkom stilu, možda vam uopće neće biti do izlazaka” – ističe Linnea Dunne.

Kako doista možete postići lagom u svoja četiri zida, saznajte u nastavku!

 

Foto: Fredrik J Karlsson

 

DOM KAO NAJ MJESTO, ALI I ZA NAŠE GOSTE

Bez obzira na vaš osobni ukus kada su interijeri u pitanju, Skandinavcima se ne može poreći stil. Stoga i ne čudi što je skandinavski stil toliko utjecajan i prisutan u interijerima diljem svijeta. A priča je krenula znatno prije IKEA-e, kada su poslijeratni švedski produkt dizajneri pokrenuli pravu revoluciju sa svojim stilom socijalno osviještenog dizajna koji je ostao prisutan u svim generacijama dizajnera koji su došli nakon njih. A ono što donosi lagom je da dom treba biti središte našega života te da u njemu provedemo što više vremena i ugošćavamo prijatelje. Ako ne u domu, onda u prirodi, kampiranju, šetnjama, opet što češće u društvu prijatelja.

 

Foto: Ideal Home

 

OMILJENI KUTAK

Za lagom, raspoloženje u domu je iznimno bitno. Najviše ćete si pomoći u stvaranju ugodne atmosfere prozračnim prostorom bez nereda i suvišnih stvari. Raskrčivanje je ključno za smanjenje stresa. A ono što će vas uvijek radovati, bez obzira koliko bili umorni ili vas vrijeme ograničavalo u planovima da izađete, da imate svoj kutak. Stoga napravite si negdje u domu omiljeni kutak za opuštanje i punjenje baterija. To može biti naslonjač za čitanje, drijemanje ili slušanje glazbe, radni kutak gdje ćete se baviti nekim DIY hobijem, sobni bicikl i druge sprave za vježbanje…

 

Foto: Helen Braithwaite

 

RASKRČITE SVE

Bilo da se služe policama koje prekrivaju cijele zidove ili zgodnim kutijama za pohranu stvari ispod stuba, Šveđani doista znaju kako raskrčiti prostor na lagom način. Kako bi to postiglo, poslužit će se savršenim stalcima za biljke, predmete kupljene na buvljacima i omiljene knjige, pri čemu će stolovi i ostale površine ostati čisti, a onda će još sakriti kabele, ključeve i ostale predmete koje ostavljamo posvuda i koji tako pobijaju i najmanji napor da prostor uredite na minimalistički način.

 

Foto: Eugen Grabkin

POHRANITE SVE

Švedski je dizajn poznat po minimalizmu i čistim linijama, stoga ne čudi da je najvažnije neslužbeno geslo lagoma u stanovanju: pohranite sve. I to zato da biste stvorili osjećaj prostornosti u domu, budući da ne raspolažemo s puno kvadrata, a usto volimo kupovati pa prostor u kojem živimo postane zagušen mahom nepotrebnim stvarima. Kako biste oslobodili pod i olakšali i pojednostavili čišćenje, poslužite se zidovima za pohranu stvari. Neka to budu ugradbeni ormari s ponekom otvorenom policom ili sustav polica koji prekriva cijeli zid, modularni ormarići ili ladice u podnožju kreveta. Uvijek je pametno iskoristiti visinu zidova. Razmislite o uskim zidnim ormarićima za cipele, sklopivom ili konzolnom radnom stolu, tabureima kako dodatnim sjedećim mjestima… Također, preferiraju otvorene prostore jer daju osjećaj prostornosti, ali ne samo doslovno, nego vam otvara i vidike.

 

Foto: Remodelista

NE ROBUJTE TRENDOVIMA

U skladu s umjerenošću i socijalnom pristupu dizajnu, lagom promovira ekotrendove u interijeru te potiču na odgovoran pristup i princip održivosti. Smatra se da nije potrebno olako bacati stari namještaj, nego ga prenamijeniti, obnoviti bojom, tkaninom… Naročita pažnja poklanja se naslijeđenom namještaju jer on ima i emotivnu notu, kao i komadima rabljenih stvari koje možete nabaviti preko oglasa ili na sajmovima.

Foto: Miriam Yeleq
Komentari