Spremite se na vrijeme: kako svoj dom pretvoriti u pravu blagdansku bajku

Još nešto više od dva tjedna ostalo je do mnogima najvažnijeg blagdana u godini. Vrijeme je da razmislite o darovima, blagdanskom stolu i druženju s obitelji i prijateljima. I naravno – ukrašavanju doma! Imamo prijedloge kako ćete u svome životnom prostoru stvoriti atmosferu slavlja, vedrine, topline i čarolije!

 


Ukrašavanje doma za božićne i novogodišnje blagdane za mnoge je poseban događaj i nikad ne predstavlja rutinu ili tek običaj nego je izvor pravog užitka, radosti i zadovoljstva. Jer, dekoracije uvijek nude više od samih predmeta, stila i kombinacija. Imaju za nas emotivno i sentimentalno značenje i kao da se, ukrašavajući dom njima, vraćamo u svoje djetinjstvo i oživljavamo slike obiteljskih okupljanja, dragih ljudi…

Zato i volimo imati u domu svakog Božića neke stare dekoracije, koje su već dio tradicije ili obiteljska uspomena, ali želimo i neke nove elemente.

Foto: Bauhaus

Uvijek je dobro osvježiti blagdansku priču u svome domu, zar ne? Ako vam se čini da nemate ideja ili se jednostavno niste stigli pozabaviti se ponudom novih dekoracija, u suradnji s Bauhausom donosimo vam nekoliko savjeta i prijedloga.

Foto: Darko Mihalić

ODAKLE POČETI?

Za početak, osmislite koncept ovogodišnjeg uređenja – što vam se sviđa, što biste htjeli postići, prisjetite se svoga omiljenog blagdanskog filma ili pjesme i otuda crpite inspiraciju…

Kako svi imamo drage dekoracije koje ‘ponavljamo’ svakog Božića jer imaju za nas posebno značenje, dobro je za početak pripremiti ih. Pogledajte usput i sav dekor koji imate u kutijama i odlučite što biste koristili i ove godine te kako vam se uklapaju u novi koncept. I svakako napravite popis što vam sve nedostaje za novu blagdansku priču.

Foto: Bauhaus

Prije nego se zaputite u trgovinu, iskoristite blagodati brze kupovine iz svoga naslonjača – skoknite na Bauhausov web shop, razgledajte bogatu ponudu i kupite dekoracije koje će za par dana stići na vašu kućnu adresu.

Foto: Bauhaus

KAKO OKITITI BOŽIĆNO DRVCE?

Središnje mjesto božićnog dekora je drvce, a umjetno je, zbog praktičnosti i uvjerljivog izgleda kojim se doima kao pravi, sve češći odabir. Dakle, ako još nemate umjetno drvce ili biste htjeli nabaviti novo, možda modernije, svakako to uključite u početne planove.

Osim klasičnih oblika drvca, razmislite svakako i o onim neobičnijim – posve tankim, kojih možete kombinirati nekoliko i stvoriti pravu malu šumu u svome domu. Tu su i drvca nestandardne boje – primjerice, u bijela ili čak bez zelenila – s granama koje su LED lampice.

Foto: Bauhaus

Želite li svom božićnom drvcu dodati poseban šarm, ukrasite ga mat crnim ili prozirnim kuglicama, koje mogu biti iste ili različite veličine.

Trend brige za planet stigao je i do blagdanskih ukrasa. Ukrasite drvce ručno izrađenim igračkama od drva, stakla ili tekstila. I ne zaboravite na prirodne elemente, kao što su češeri.

Foto: Darko Mihalić

ŠTO UČINITI S OSTATKOM UKRASA?

Ograničiti se samo na božićno drvce nije nikad bila opcija, zar ne? Stoga, razmislite o dekoru cijelog stana. Ali nemojte pretjerivati: rasporedite ukrase ravnomjerno po cijeloj kući. Primjerice, u jednoj sobi omotajte LED vijenac oko police za knjige ili prozorske daske. U drugom, stvorite ugodan prostor na prozorskoj dasci s figurama poput vilenjaka ili gnomova. Kako oni svoje mjesto mogu pronaći ispod bora, pogledajte u video prilogu!

Foto: Bauhaus

Isto tako, možete napraviti malu kompoziciju u stilu božićnog sela, s minijaturnim figurama snijegom prekrivenih kuća i božićnih drvaca. I možete postaviti takav sastav na komodu, kamin ili prozorsku dasku, dodajući minimalistički vijenac.

Kada su glavni ukrasi na mjestu, ugođaj možete upotpuniti detaljima: svjetlosnim girlandama, zvijezdama, mirisnim svijećama, božićnim vjenčićima.

Foto: Bauhaus

Na koncu, za dodatnu inspiraciju, pogledajte video prilog o božićnoj čaroliji u jednom domu!

Komentari