SVA LICA BETONA: uzorak koji se uvukao u interijere i osvojio ih. Pogledajte gdje se sve može beton nalaziti

Hladan, ogoljen, robustan, sirov… vjerojatno bi bile prve asocijacije na spomen betona u interijeru. No, arhitekti i dizajneri imaju prema njemu znatno pozitivniji stav – mnogima je upravo beton omiljeni materijal. Prije svega, jer im pruža izazov u osmišljavanju interijera.

 

 

 

Beton je uvijek bio popularan izbor, no prijašnje površine betona u interijerima su bile u ulozi podloge i uvijek su se prekrivale završnim slojem neke obloge – boje, keramike, drveta… a danas je on ogoljen i izložen pogledima. I posve ravnopravan s drugim materijalima. Da bi se to prihvatilo, potrebno je ipak malo vremena. No, popularnost betona ipak raste te on nije više materijal odnosno uzorak samo za odvažne.

Arhitekti i dizajneri ga jako vole, a mnogima od njih je upravo beton omiljeni materijal i uzorak. Prije svega, jer im pruža izazov u osmišljavanju interijera.

 

Stan s karakterom: crna boja, beton i drvo postali su dobitna kombinacija

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

DIZAJNERI GA VOLE

Dizajnerima je beton zanimljiv i zbog kontrasta kojeg nosi u sebi – istovremeno ima određenu dramatiku i hladnoću u sebi, grubost i mekoću, kompaktnost i prilagodljivost te čini savršenu podlogu za ostatak uređenja neke prostorije. Ta određena doza intrigantnosti koju krije beton učinila je da se on u modernim, a ne samo industrijski i minimalističkim dizajniranim interijerima, nalazi na neočekivanim mjestima.

Primjerice, frontama ormara, komoda i polica, radnim pločama, keramičkim pločicama, lijevanim podovima, laminatima, tapetama, pa čak i tekstilu. Posteljina, prekrivači i ukrasni jastuci s uzorkom betona itekako su zanimljivi. Čak je i bojama za zid, posebnom, ali ne zahtjevnom tehnikom baratanja četkom moguće napraviti efekt betona.

UREĐENJE MUŠKOG STANA: evo na što obratiti pažnju prilikom namještanja

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

DOBRO “KOMUNICIRA” S DRUGIM MATERIJALIMA

On načelno, ako dominira, unosi hladan, industrijski štih u interijer, no ako je doziran te kombiniran s materijalima poput drveta i pamuka ili zemljanim i pastelnim nijansama, dobije se znatno  topliji dojam. Također, beton vrlo dobro “komunicira” sa šarenim uzorcima poput lišća, cvijeća i geometrijskih oblika. Ovisno o uzorku i drugim bojama i materijalima u prostoru, usmjerujete uređenje u željenom smjeru.

Dodaci poput rasvjete, kombinacije gustih i svijetlih, prozračnih zavjesa te malih komada namještaja zanimljivog dizajna te na koncu i kamina učinit će interijer u kojem vlada beton znatno profinjenijim.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ
Komentari