VEĆ IH OBOŽAVAMO: tri neobične vrste sukulenata čiji izgled nas je oduševio

Sukulenti su jedna od najpoželjnijih biljnih vrsta u našim domovima, ali i balkonima i terasama. Pored toga što su nezahtjevni za održavanje i uspijevaju u svim uvjetima, vrlo su atraktivni. Otkrili smo neke nove oblike koji tako neodoljivo podsjećaju na neke nama poznate likove ili stvari

 

 

Danas ćemo rijetko koji dom zateći bez barem jednog sukulenta, a obično je to iz onih najpopularnijih porodica aloe vera, čuvarkuća, agava ili kaktusa. Popularnost duguju prije svega zbog svoje prilagodljivosti i nezahtjevnosti. Rast će u svakakvim uvjetima, dobro podnose hladnoću kao i žegu tako da dobar dio godine mogu provesti na balkonu, a tek kada nastupe temperature ispod minusa potrebno ih je unijeti u zatvoreni prostor.

Drugi razlog popularnosti su njihove dimenzije – možete nabaviti doista male sukulente koji neće zauzimati puno prostora pa su idealni za male balkone i male stanove. Potrebne su im male teglice koje lako smjestite na prozorsku dasku, klub stolić ili policu.

 

Foto: Marquis & Dave

Treći razlog je njihovo lako razmnožavanje, a onda na koncu i izgled, koji doista očarava. Mesnati listovi neobičnih oblika i predivnih boja čine ove biljke doista upečatljivima i poželjnima. Zbog svega ovoga sukulenti su omiljene biljke.

U potrazi za novim, lijepim i neobičnim sukulentima, pronašli smo tri doista zanimljiva primjerka. Najviše nas je fascinirao njihov oblik koji podsjeća na stvari iz okoline…

 


1. SIRENIN REP – Crested Senecio vitalis

Ovaj sukulent koji zbog zelenomodre boje, povijenog, lelujavog tijela i mnoštva resica na vrhu neodoljivo podsjeća na neku morsku travu ili sirenin rep te priziva pravu morsku atmosferu u dom.

Njezina posebnost je i u tome što više raste u širinu nego visinu, te u najširem dijelu može doseći raspon do čak jedan metar. Maksimalna visina koju može postići sirenih rep je do 70 centimetara.

Foto: Special Plants World / Instagram

Sirenin rep nije naročito zahtjevan za održavanje – ne treba puno vode (jednom tjedno mala količina), a ni sunca i lako će uspijevati vani i unutra.

Foto: Gardenpigeon / Instagram

 


2. ČAŠA ZA VINO ILI IZVRNUTI KIŠOBRAN – Crassula umbella

 

Budući da zbog dugačke tanke stapke bez listića te gornjeg dijela koje čini posudicu mnoge podsjeća na čašu za vino ili koktel, Crassula umbella pravi je hit među ljubiteljima sukulenata i neobičnog bilja. Neki ju zovu i izvrnutim kišobranom zbog njezinih savijenih rubova na vrhu.

 

Foto: Ajjicactus / Instagram

Dodatno zanimljivom je čine sitni i nježni ružičasti cvjetovi koji u grozdovima izrastaju iz sredine lista odnosno čašice.  Ovaj sukulent neće narasti ni približno kao sirenin rep – obično dosegne visinu do 7 centimetara, a kada procvjeta, može biti visoka do 16 centimetara.

Bolje uspijeva u zatvorenom prostoru i kada je izložena velikoj količini prirodnog svjetla, no izdržat će i niske temperature, do – 6 °C. I za kraj jedna super sretna vijest: cvate i zimi i u proljeće!

Foto: Ajjicactus / Instagram

 


3. BISERNA OGRLICA ILI KRUNICA – Senecio rowleyanus

Mnoge će na prvu očarati mnoštvo sitnih bobica kojima se diči Senecio rowleyanus koju zbog oblika često zovu i krunica, a neki ogrlica s biserima. Njezina posebnost je što brzo napreduje i pretvara se u pravi i prekrasni puzavac.

 

 

Foto: Wayfair

Ovaj sukulent spada također u one super prilagodljive – voli sunce, balkone, ali i zatvorene prostore. Bitno je da nije na direktnom udaru sunca i da sobna temperatura ne bude iznad 30˚C kao ni ispod 10˚C. Potrebno joj je vrlo malo vode, a ako budete imali sreće i dobro je njegovali, na proljeće ćete doživjeti njezine bijele cvjetiće!

Foto: Fieldnotes by Studioplants
Komentari