NAJLJEPŠE FONTANE SVIJETA: neke su u Europi, neke u Americi ali sve će vas oduševiti

Fontane diljem svijeta, osim što su nerijetko zanimljivi i vrijedni arhitektonski projekti, poslužile su kao najljepši kadrovi u filmovima, mjesta na kojima smo poželjeli mnoge želje, mjesta za prošnju i naravno, nezaobilazno fotografiranje

 

 

 

Nekada su fontane nastajale isključivo iz funkcionalnih razloga, kao izvor vode za piće i potrebe stanovnika gradova ili sela. S vremenom je tu funkciju preuzeo vodovod, a one su dobile potpuno novu svrhu, onu estetsku. Spektakularna arhitektonska djela vrijedna divljenja danas krase gradske trgove i parkove. Koje veličanstvene i prekrasno dizajnirane fontane su nas osvojile, izdvojili smo u nastavku.


Fuente del Barco de Agua

Fontana u obliku čamca nalazi se u Španjolskoj, točnije u Valenciji. Fontana naziva “Fuente del Barco de Agua” svojim dizajnom oponaša izgled jedrilice i privlači veliku pozornost turista.

Ira Keller Fountain

Najpoznatija fontana u američkom Portlandu, u državi Oregon, nalazi se u parku Keller Fountain. Fontanu je dizajnirala arhitektica Angela Danadjieva, a nosi naziv “Ira Keller Fountain”. Fontana je inspirirana slapovima rijeke Columbia.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Theeranan Limthong (@tortor072)


Vaillancourt Fountain

Vaillancourtovu fontanu u San Franciscu dizajnirao je kanadski umjetnik Armand Vaillancourt 1971. godine. Sastavljena od četvrtastih betonskih cijevi, ova fontana je tijekom godina bila predmetom rasprava, neki su je obožavali, neki mrzili i tražili da se ukloni, ali danas, nakon gotovo 50 godina, ona i dalje stoji na svome mjestu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sophie Lomax ✖️ Fine Jewellery (@sophielomaxjewellery)


Julie Penrose

Fontana Julie Penrose smještena je u američkoj državi Colorado, u gradu Colorado Springs i pruža pogled na planinu Pikes Peak. Fontanu je naručio grad, dizajnirana je od strane arhitekta Davida Barbera i kipara Billa Burgessa, a postavljena je 2007. godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli PeakRadar (@peakradar)


Swarovski fontanu u austrijskom Innsbrucku stvorio je umjetnik André Heller, a ona je ulaz u atraktivan kompleks Swarovski Kristallwelten (prev. njem. Swarovski kristalne svjetove) koji se sastoje od parka, umjetničkog muzeja, trgovačkog prostora i restorana.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli First Class Magazine (@firstclassmag)


Duhovitu Stravinski fontanu na Trgu Igora Stravinskog u Parizu stvorili su kipar Jean Tinguely i slikar Niki de Saint Phalle 1983. godine. Umjetnički dvojac inspiraciju je preuzeo iz glazbe skladatelja 20. stoljeća, stvorivši 16 apstraktnih figura, u živopisnim bojama, koje odgovaraju skladbama poput “Firebird” i “Death”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Maria Cristina (@mmaria.cristina)

Komentari