Savjeti za postavljanje TV-a: sve o idealnoj visini i udaljenosti, skrivanju kabela…

U dnevnom boravku sve se vrti oko sofe i TV-a, zar ne? Jer, uređenje doma nije samo odabir lijepog namještaja i detalja, nego i uređaja. Ovaj puta otkrivamo sve što trebate znati o pozicioniranju TV-a.

 


Televizor je uređaj koji je u modernim domovima jednako važan kao i oni praktični. Kao što ne možemo zamisliti stanovanje bez funkcionalnih elemenata poput hladnjaka, štednjaka ili perilice, tako ga ni većina ne može zamisliti bez TV prijamnika.

Montirani, flat televizori (pričvršćeni u zid) uvijek izgledaju ljepše i atraktivnije u prostoru i čine vaš dom profinjenijim tako da većina dizajnera preporučuje ove modele.

Nakon što odaberemo određeni model, potrebno ga je pozicionirati u dnevnom boravku ili nekoj drugoj prostoriji. Pritom nije bitno samo mjesto u prostoriji nego i visina. I još nekoliko sitnica koje su vrlo bitno da biste u potpunosti uživali u svojim omiljenim TV sadržajima.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

SREDITE KABLOVE

Prije nego što odredite na koju ćete visinu montirati TV u svojoj dnevnoj sobi, morate razmisliti o svemu što se na njega priključuje i što ćete učiniti s tim kabelima. Nitko ne voli vidjeti zid sa žicama koje prolaze posvuda, stoga to svakako nastojte izbjeći.

Zatražite električara da vam sve HDMI kabele i druge kabele provuče od mjesta na kojem će se nalaziti vaš TV, dolje kroz zid do mjesta gdje se oni neće vidjeti. Netko ih skriva u komodi ispod TV-a, a netko ispod komode.

Foto: @champagne.chaos, Instagram

Također, neka električar doda utičnicu za napajanje i utičnicu za vašu antenu neposredno iza novog TV mjesta. Time sve ostaje izvan vidokruga, a vi samo trebate razmišljati o održavanju stvari urednima tamo gdje se priključuju na vaše uređaje. Televizor bi to trebao sakriti ako odaberete pravi nosač.

Ako ne možete provući svoje kablove kroz zid, prikrivači kabela, tzv. kanalice ili kutija su opcija. Ovo rješenje nije baš savršeno, ali svakako je bolje od žica koje se vide okolo. Prekrivaju vaše kablove i prianjaju na zid, barem održavajući stvari urednima. Pokušajte pronaći onu koja odgovara boji vašeg zida ili nanesite novi sloj iste boje na zid i prekrivače.

A ako nemate nijedan uređaj za uključivanje, možete postaviti električnu utičnicu iza TV-a koja se neće vidjeti, kao ni kabel od TV-a.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

VISINA I UDALJENOST OD TV-a

Na koju točno visinu montirati televizor ovisi o tri faktora: veličini vašeg televizora, udaljenosti od njega kada sjedite te osobne preferencije.
Udaljenost od TV-a kada ga gledate ide ruku pod ruku s veličinom i rezolucijom vašeg zaslona. Što je manji zaslon i manja rezolucija, to bliže morate sjediti. Ali ako više volite da je vaš TV povišen, morat ćete sjediti dalje kako biste ga ispravno vidjeli, osim ako ga ne postavite na nosač koji ga može nagnuti prema dolje.

Svakako imajte u vidu da preblizu ili predaleko gledanje napreže vaš vid i zamara oči. Okvirno, ravnajte se savjetima stručnjaka da sjedite na udaljenosti tri puta širine dijagonale vašeg TV-a. Primjerice, ako imate 50-inčni televizor (dijagonala od 127 cm), idealna udaljenost bi bila oko 1,5 metara od televizora.

Savjetujemo vam da sredina TV ekrana bude malo viša od razine očiju kada sjedite na sofi. U većini slučajeva to znači da bi visina televizora na zidu trebala biti oko 110 centimetara od poda. Naravno, sve je ovo individualno i to određujete sami.

Foto: Echogear

ODABIR PRAVOG TV NOSAČA

Na tržištu zapravo postoji veliki izbor TV nosača (metalni okov na koji se tv pričvrsti na zid) pa je potrebno navesti neke stvari i o ovom elementu. Iako se nudi više marki i modela, postoje samo dvije glavne stvari o kojima morate razmišljati kada birate koji je pravi za vaš TV: kut gledanja i veličina.

Foto: Tigermount

Kut gledanja
Ako gledate TV izravno preko puta mjesta na kojem je postavljen, ovo je jednostavno. Trebat ćete ili fiksni nosač ili onaj s nagibom. Opcija nagiba je izvrsna ako volite da je TV podignut.

Ako je vaš TV u kutu ili želite opciju da ga premjestite kako bi odgovarao mjestu u sobi, trebat će vam potpuno pokretni zidni nosač. Izgledaju poput robotskih ruku i omogućuju vašem TV-u promjenu kuta. Raspon koji dopušta pomicanje vašeg TV-a varira pa provjerite specifikacije proizvoda ili razgovarajte s nekim u lokalnoj trgovini elektronike.

Foto: Catch

Veličina
Nosači obično mogu držati samo TV unutar određenog raspona veličina. Sve dok vaš televizor odgovara rasponu, trebalo bi sve biti u redu (ali još jednom provjerite kod proizvođača televizora ako niste sigurni).

U svakom slučaju – nmojte se odlučiti za najjeftiniji nosač. Kupite najveći nosač koji si možete priuštiti tako da će, ako povećate TV, odgovarati postojećem nosaču.ž

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

MJESTO ISPOD TV-a

Nakon što ste shvatili koliko visoko montirati TV, trebate uzeti u obzir namještaj ispod i kako se on odnosi na TV iznad.

Komoda ili polica ispod TV-a služi u neke praktične svrhe, poput skrivanja utičnica za napajanje i izlaza za antenu, kao i za smještaj stvari. Također se može koristiti kao mjesto za malo ukrašavanja i stiliziranja, pa i to imajte to na umu. Postavite li TV prenisko, sve što se nalazi na namještaju ispod bit će preblizu ekrana. Isto se odnosi i na previsoko postavljanje TV-a jer ćete teško pronaći predmete koji će adekvatno ispuniti prostor.

 

Foto: @loveresideshere, Instagram
Komentari