TOPLI ZEMLJANI TONOVI U 45 KVADRATA: mali i svijetao dvosobni stan za mladi bračni par

Mlada dizajnerica Tatjana Arkhipova dizajnerila je mali dvosobni stan za vlasnike koji su njezini vršnjaci, strastveno vole sport i putovanja, a dom zamišljaju kao toplo i opuštajuće utočište.

 


Studio Arkhipova Design iza kojeg stoji mlada dizajnerica Tatjana Arkhipova uredio je interijer u staroj zgradi u Moskvi, sagrađenoj 60-ih godina prošlog stoljeća. Najveći nedostatak interijera od 45 kvadrata je nepostojanje balkona kao i nepravilan tlocrt. Stan je izvorno jednosoban – pored malo veće kuhinje postojala je dnevna soba no promjenom rasporeda dobivena je i spavaća soba.

Foto: Mihail Loskutov

Mini dnevni boravak osmišljen je u kuhinji, a dnevni boravak postao je spavaća soba. Ovo je bilo potrebno i kako bi se unutar spavaće sobe dobio i radni kutak, jer vlasnici često rade od doma.

Foto: Mihail Loskutov

Vlasnici, mladi par, sanjali su o ugodnom i toplom obiteljskom gnijezdu, koji će imati i dovoljno prostora za pohranu sportske opreme, budući da se aktivno bave raznim sportovima. Stan je, kao što je i navedeno, trebao služiti i kao povremeni kućni ured, pa je trebao zadovoljiti niz potreba u maloj kvadraturi.

Foto: Mihail Loskutov

Raspored stana, prema dizajneričinim zamislima, temelji se na principima drevne istočnjačke slagalice zvane tangram. Slagalica se sastoji od sedam standardnih geometrijskih dijelova, a za njezino rješavanje trebate dodati određeni geometrijski lik iz različitih dijelova.

Dizajnerica je za početak “sastavila” hodnik u obliku paralelograma i tri trokutasta skladišta (garderobe i ostava), dnevni prostor, kupaonica i spavća soba u obliku pravokutnika. Dijagonalni hodnik, koji je obasjan suncem, daje dojam da je stan puno veći nego što zapravo jest.

 

 

 

Za uređenje su odabrani topli zemljani tonovi zelene, narančaste i žute te vintage detalji koji stan čine bezvremenskim.

 

Komentari