Stan u Šibeniku: vlasnici potpisuju uređenje, ali i izradu originalnih detalja

Spontano, veselo, jednostavno i s mladenačkim štihom, tako bismo ukratko mogli opisati interijer od 52 m2 koji su njegovi vlasnici, Emilija i Dino, sami uredili i osmislili do zadnjeg detalja. I stavili u – jednokratni najam. Pogledajte sjajne ‘DIY’ sitnice koje su napravili svojim rukama

 

Šibenčani Emilija i Dino Bartulović kupili su nedavno stan u šibenskom kvartu Šubićevac, s namjerom da im to postane novi dom. No, kako su, otkriva nam Emilija, prekoračili svoje financijske mogućnosti, odlučili su ga dati u najam. No, to ih nije spriječilo da mu daju poseban štih koji ovom modernom i veselom interijeru daje atmosferu doma. Iako su profesijama daleko od dizajna, građevine i arhitekture, sami su se bacili na posao preuređenja. Ovi mladi ekonomisti, nakon svojih redovnih poslova, odlazili bi na svoju ‘bauštelu’ gdje su, kako kaže Emilija, štemali, farbali i dizajnirali, a u svemu tome im je povremeno pomagala i obitelj.

 

Pravi obiteljski projekt

‘Može se reći da je ovo baš pravi obiteljski projekt. Ja sam uglavnom bila zaslužna za dizajn, ali sam imala dobre pomoćnike koju su moje ideje znali realizirati’, objašnjava Emilija. Adaptacija je bila kompletna, a uključivala je i pregradnju prostora. Od dvosobnog stana površine 52 četvorna metra koji se sastojao od dnevne zone i spavaće sobe s hodnikom i kupaonicom Dino i Emilija dobili su još jednu spavaću sobu, koju su odijelili OSB pločom osmišljenom kao klizna vrata.

‘Renovirali smo sve. Ušli smo u stan i porušili sve što se dalo. Promijenjene su instalacije i stolarija, a kupaonica je posve adaptirana. Pregradili smo i dnevnu sobu kliznom stijenom da dobijemo još jednu manju sobu’, opisuje Emilija. Kada je riječ o stilu uređenja, on je pravi odraz vlasnika stana. Kako su ovdje namjeravali živjeti, interijer je u potpunosti odraz njihove osobnosti.

 

“U svakom detalju ima nas”

‘Radili smo stan u kojem bi se i mi osjećali super. Suprug i ja jako volimo putovati, uglavnom spavamo po hostelima, pa mogu reći da sam ‘ukrala’ po koju ideju iz Madrida, Berlina itd…’, otkriva nam Emilija. Namještaj su kupovali u našim trgovinama, a sitnice su u stanu odasvuda. No, najčešće je ipak riječ o njihovim kreacijama i sve što se nalazi u stanu pomno je birano i planirano.

‘U svakom detalju ima nas. To je naš dom koji smo posudili drugima’, ističe Emilija.

Prije nego pogledate kako je stan uređen, predstavljamo vam detalje koje su Emilija i Dino sami napravili, a koji će vas sigurno oduševiti i nadahnuti da i sami krenete u ‘DIY’ avanturu i da počnete stvarati svojim rukama detalje i predmete za dom.

 

Foto: Privatni arhiv

 

U većoj spavaćoj sobi također su upotrijebili OSB ploču, ali ne kao pregradni panel, nego uzglavlje kreveta. Prije instaliranja ploču su prelakirali, a na nju stavili jednostavne i trendi zidne lampe. Zid iznad kreveta ukrasili su okvirima u koje su stavili crni papir kao podlogu. Neki okviri ostavljeni su prazni, dok su neki ispisani ili ispunjeni crtežima.

 

Foto: Privatni arhiv

Stari crveni okvir upotrijebili su bez stakla i pozadine, te na njega stavili fotografije Šibenika, koje su pričvrstili tankim konopcem i drvenim štipaljkama. Slika krasi zid u blagovanju. Doista jednostavna, a efektna dekoracija za  zid, naročito kada se stavi na tamnu, u ovom slučaju crnu pozadinu koja ju još više ističe.

 

Foto: Privatni arhiv

 

Kao pravi zaljubljenici u pop-art stil i strip kulturu, Emilija i Dino nisu mogli odoljeti plastičnom crno-bijelom stolnjaku koji su ugledali u trgovini. I tako je nastala zidna obloga u mini baru u sklopu kuhinje. “Znam da zvuči čudno, ali sam se zaljubila kada sam ga vidjela i morala sam ga nekako iskoristiti u uređenju”, objašnjava svoju doista originalnu ideju Emilija.

 

 

Foto: Privatni arhiv

Vlasnici su se nekoliko puta poigrali okvirima u svome interijeru, a to će se naročito svidjeti njihovim gostima. Strani turisti, naročito kada putuju na urbane destinacije, odnosno u gradove, traže stanove koji su zanimljivo uređeni. Detalj u kuhinji rađen je od običnog bijelog okvira koji je pričvršćen na zid i služi kao polica za odlaganje čaša i šalica. Sve je dodatno začinjeno motivacijskim citatima.

Komentari